El Jaciment de la Roureda de la Margineda es podrà visitar a la primavera

8 02 2011

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Periòdic d’Andorra, 27 gener 20111)

El jaciment de la Roureda de la Margineda podrà començar a acollir visites concertades a la primavera, després que es dugui a terme una actuació d’urgència per garantir una mínima seguretat d’accés a la zona. Així ho ha explicat la consellera delegada de Molines Patrimonis, Monsterrat Cardelús, durant la presentació de la dotzena de peces arqueològiques trobades al jaciment i que han estat restaurades. Es tracta d’una selecció de les troballes més significatives d’un total de 187 peces de ferro i bronze i una gran quantitat de fragments de ceràmica. La segona fase de les actuacions que es faran per conservar la fortificació és un estudi per determinar com es durà a terme la seva conservació integral i la seva museïtzació futura. Les dues intervencions estan finançades en un 50% pel Govern.

Aquest dijous s’han presentat les peces més rellevants trobades en les quatre campanyes arqueològiques que s’han dut a terme al jaciment de la Roureda de la Margineda des del 2007. Al 2009 es van donar per concloses les excavacions a la zona noble del castell de Sonplosa, i durant el 2010 es van destinar els recursos a la restauració de les peces més rellevants. Ara, durant el 2011 es faran els treballs de consolidació, gràcies a la subvenció que Molines Patrimonis ha rebut per sufragar el 50% de la intervenció. Montserrat Cardelús ha afegit que aquest any també s’inicia un període de reflexió per determinar el futur del jaciment i és per això que es realitzarà un estudi per establir les pautes de la seva dinamització i museïtzació futura.

Mentrestant, Molines Patrimonis ha anunciat que un cop es faci la intervenció d’urgència per actuar en les estructures i murs que tenen una degradació més intensa, que té una durada d’un mes, es podran començar a fer visites concertades i el jaciment podrà començar a obrir-se al públic en grups petits. Tot i això, les diferents parts han indicat que encara hi ha molta feina per assolir la museïtzació i per a que es puguin oferir unes visites del jaciment en la seva totalitat i d’una manera completa.

La responsable de la restauració de les peces, Aida Alarcos, ha explicat que les peces restaurades, que passen a ser responsabilitat de Patrimoni Cultural, estaven sorprenentment molt ben conservades, cosa poc habitual en els objectes metàl·lics. Tampoc és habitual trobar en un jaciment tantes peces de ferro i bronze dels segles XII i XIV, com unes tisores, una clau, un anell de bronze decorat, una sivella, i puntes de llança i fletxa.

A més, també destaca la troballa de pissarres amb textos escrits, un fet que tampoc és gens habitual. Així, s’ha trobat un gravat d’un nus de Salomó, d’un text en llatí i un gravat de guerrers. En total, s’han registrat 187 peces de ferro i bronze, un nombre important de fragments de ceràmica, i dos fragments de molins. Totes aquestes troballes ajudaran a aprofundir en el coneixement històric i a interpretar la fortificació del castell de Sonplosa. De fet, a finals de gener o principis de febrer es tindran els resultats de la memòria dels arqueòlegs que ha de determinar el significat històric de les peces.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: