Es desplomen les inversions en cultura del comú d’Encamp.

22 01 2011

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: A. Doral pel Diari d’Andorra, 21 gener 2011)

La partida pressupostària que el comú d’Encamp destina a promoció cultural s’ha desplomat pràcticament un 57 per cent els últims quatre anys: si el 2008 s’hi van destinar 505.000 euros, la quantitat prevista per a l’exercici actual no supera els 220.000 euros. Amb tot, la consellera de Cultura, Olga Areny, assegura que farà mans i mànigues per mantenir els actes emblemàtics –com el concert de Sant Joan– i consolidar la festa del poble instaurada l’any passat.
Celtas Cortos van protagonitzar l’any passat l’actuació de la revetlla, una de les nits que arrossega més públic del Principat a Encamp. En aquesta línia intentaran que vagi la contractació del pròxim Sant Joan. És a dir, en aquesta línia pressupostària: que entre el catxet de la banda i la resta d’activitats al voltant de la revetlla la despesa se situï entre els 25.000 i els 30.000 euros.
Això sí, el públic s’ha d’anar acostumant, adverteix Areny, que l’entrada ha deixat definitivament de ser gratuïta: els deu euros de l’entrada, preu més que ajustat, van arribar per quedar-s’hi. També és una manera de posar en valor l’activitat, hi afegeix, perquè el que es recapta no cobreix “ni de bon tros” la inversió.

Operació: teatre
“Ens falten els diners, però farem treballar la imaginació”, assegura Areny. La idea amb què es mou el seu equip és mantenir altres propostes molt arrelades a la par­ròquia. De moment, han assegurat el teatre del Dia de la dona, amb l’anunciada Operació bolquer, una peça en clau d’humor com solen programar per aquesta jornada, amb una companyia d’honoraris assequibles: menys de 6.000 euros.
I si aconsegueixen una gestió òptima i disposar d’un romanent a la tardor, tornaran a programar un espectacle a l’estil El club de la comèdia.
El cicle que té tots els asos a la màniga per tenir continuïtat és el de les Nits d’estiu. Sense partida determinada de moment; anirà en funció de les demandes dels artistes convidats i de la negociació amb ells.
Tot i la imaginació que s’hi apliqui, Areny confessa també alguna “frustració”. I apunta a l’activitat a les sales d’exposicions. Disposa de poc més de 2.000 euros per a les dues: la de la planta baixa del comú i la del complex sociocultural. “Havia vist alguna mostra de fora que em faria il·lusió portar, però no podrà ser.” En canvi, apunta una idea atractiva i amb fons propis: una mostra amb les imatges antigues recopilades a la campanya Petjades d’història podria perfilar-se. La programació, però, no estarà enllestida fins al febrer.
També les entitats de la parròquia que reben subvencions per al seu funcionament, com l’associació La Grandalla, han vist reduït l’import destinat. A excepció de l’Esbart Sant Romà, amb el qual el comú té subscrit un conveni. En tot cas, però, tampoc no se’ls va apujar l’aportació en funció del volum d’infants, com altres exercicis, puntualitza la consellera.
On ja han aplicat alguna d’aquestes fórmules que apunta l’enginy en temps de vaques magres, explica Areny, és a la gestió de les activitats i tallers que es realitzen a la Valireta. L’any passat havien suposat un cost al voltant dels 95.000 euros, que incloïen els salaris del professorat. Enguany, han decidit cedir als monitors les instal·lacions i que aquests “s’autofinancessin”, és a dir, que marquessin un preu per als alumnes i que aquesta sigui la seva remuneració. El comú només es fa càrrec, doncs, de la despesa derivada del funcionament de l’edifici.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: