El Ministeri de Cultura adquireix nou taules del retaule de Sant Miquel i Sant Pere de la Seu.

21 12 2010

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Viure als Pirineus, 21 desembre 2010)

El ministeri de Cultura ha comprat les nou taules que li mancaven del Retaule de Sant Miquel i Sant Pere després d’anys de negociacions. Les peces adquirides formaven part de la col·lecció del Museu Nacional d’Art de Catalunya i procedeixen de l’església de Sant Miquel de la Seu d’Urgell, fins la segle XIV dedicada a Sant Pere. L’operació ha costat tretze anys de negociacions i 600.000 euros al ministeri. Amb la compra d’aquestes taules s’aconsegueix gairebé la totalitat del retaule del qual tant sols falta el predel o faldó que formen part de la col·lecció del Museo Nacional San Carlos de Mèxic.

Les diferents taules d’aquest retaule, que daten del segle XV, es van dispersar després de vendre’s per parts a distints particulars a principis del segle XX. L’any 1907, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, va poder adquirir el compartiment, presidit pels sants titulars i dues taules laterals amb escenes narratives i el 1956 va adquirir una altra taula del conjunt.

Des de 1997, quan el seu propietari va manifestar l’interès per la venda, es van iniciar les negociacions entre el MNAC, el particular i el ministeri de Cultura, fruit de les quals, tretze anys mes tarda, s’han pogut adquirir les nou taules per un valor de 600.000 euros.

El retaule, molt ben conservat, és un exemple excepcional de la gran envergadura que arribaven a tenir els retaules catalans en la primera meitat del segle XV. El cos superior, sense contar el predel però amb les peces adquirides, amida 6,2 per 5,2 metres, el que el converteix en un dels conjunts conservats de majors dimensions d’aquest període de la pintura gòtica catalana i té com valor afegit la conservació del contracte original de l’encàrrec el 1433 entre el rector i els pintors.

Anuncis

Accions

Informació
%d bloggers like this: