El jaciment de la Roureda de la Margineda

21 12 2010
NOTÍCIA DE PREMSA (Font: A.Doral pel Diari d’Andorra, 21 desembre 2010)
Des que, a l’estiu del 2009, es van donar per acabades les excavacions al jaciment de la roureda de la Margineda, les estructures d’una enorme fortalesa del segle XII fins aleshores conservades sota terra van quedar a la vista.

Per tant, exposades a les inclemències del temps –aigua que es filtra per arreu, neu– i fins i tot a l’acció d’animals que es puguin introduir al recinte. Necessiten, doncs, una consolidació. Treballs que l’empresa propietària dels ter­renys vol emprendre a la primavera i que són un pas previ perquè l’àrea es pugui convertir en zona visitable.
Per fer front als treballs de consolidació, Casa Molines està pendent de les subvencions per a la conservació, manteniment i millora que el Govern va convocar el mes d’octubre passat. Un paquet d’ajudes de 300.000 euros aprovats el passat dia 15 pel consell de ministres i que es repartiran entre 14 beneficiaris. De moment, però, l’empresa encara no ha rebut la notificació oficial que l’ajut ha estat atorgat, ni quin seria l’import.
Un cop es conegui, es podran planificar els treballs d’estabilització del terreny i consolidació dels murs de les estructures descobertes durant la campanya arqueològica, per evitar que els murs es malmetin.

La museïtzació, encara lluny
És un dels requisits bàsics que s’han de completar prèviament a la conversió en museu de l’àrea excavada. Un projecte en què ja s’està treballant, tot i que la materialització està lluny. Així, els responsables del jaciment han visitat diferents museus que podrien servir de model. Parcialment, només, matisen: cadascun dels estudiats té unes particularitats que els fan completament diferents entre si i amb l’àrea de la Margineda. Cap d’ells es podria traslladar directament, però en tots s’han trobat elements útils, ja sigui en la gestió, l’estructura o altres aspectes.
Personal de Molines Patrimonis s’ha desplaçat, doncs, a llocs com el jaciment d’Atapuerca, a Burgos, que va ser declarat Patrimoni de la Humanitat. Un lloc ocupat pels humans de manera contínua des de fa 800.000 anys.
Un altre dels models estudiats és la ciutadella ibèrica de Calafell. Un assentament fortificat que es va fundar a principi del segle VI abans de Crist, en l’època ibèrica (segona edat del ferro). Excavat des del 1980, es va reconstruir amb tècniques d’arqueologia experimental, a sobre mateix de les restes. La reconstrucció permet entrar a les cases i pujar a les torres, veient com vivien els pobladors a través dels objectes d’ús quotidià que empraven.
Un tercer model del qual extreure idees han estat les mines de Gavà, l’explotació estructurada en galeries més antiga de tot Europa: uns 6.000 anys. Al seu voltant es va habilitar un parc arqueològic, el 2007, que inclou visites didàctiques i projeccions amb tecnologia tridimensional per mostrar com era la vida al neolític.

LES PECES MÉS SIGNIFICATIVES JA ESTAN RESTAURADES

En el transcurs de les excavacions es van exhumar uns 400 fragments de ceràmica prehistòrica i un interessant conjunt d’objectes d’ús quotidià, com sivelles, tisores, monedes i puntes de sageta i de llança. Algunes de les peces més interessants ja estan restaurades. Se n’ha fet càrrec Casa Molines, que posteriorment les ha tornat a dipositar a Patrimoni.
Entre aquesta selecció de peces més significatives, una dotzena aproximadament, hi ha una clau, una sivella, tisores i un anell, objectes datats de final del segle XIII a principi del XIV.
Pel que fa a la resta del conjunt, la restauració anirà a càrrec del ministeri de Cultura, que en els pressupostos presentats per al 2011, pendents d’aprovació, contempla la contractació externa dels treballs de restauració del material arqueològic en metall trobat a la roureda.
Les troballes dels arqueòlegs es van revelar molt més transcendentals del que s’esperava inicialment. Sota la superfície de la roureda s’amagava una de les construccions militars de l’edat mitjana més important excavada al vessant sud dels Pirineus, segons van fer palès.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: