Andorra proposarà 10 documents per a la Biblioteca Digital Mundial.

8 12 2010

NOTÍCIA DE PREMSA ( Font: El Periòdic d’Andorra, 7 desembre 2010)

 

El Govern proposarà, durant les pròximes setmanes, una desena de documents perquè passin a formar part de la Biblioteca Digital Mundial. Entre els escollits destaquen títols com El Manual Digest, La Constitució d’Andorra o El privilegi de la creació del Consell de la Terra. Segons va explicar a l’ANA el director de Patrimoni Cultural, Olivier Codina, els textos podrien passar a formar part del fons de l’entitat de la Unesco durant el 2011.

D’entrada, el Govern ha realitzat una valoració dels documents que es tenen tant a l’Arxiu Nacional com a la Biblioteca de Prada Casadet amb la intenció d’obtenir una llista dels títols que podrien ser susceptibles d’integrar el fons de l’entitat Mundial Digital de la Unesco.

Segons Codina, els títols seleccionats amb aquesta finalitat s’han catalogat en tres tipologies. En un primer apartat s’hi troben les monografies. D’aquest col·lectiu, els responsables proposaran l’entrada del recull La cuestión de Andorra de 1894, El contracte de Concessió de les forces hidràuliques i construcció de carreteres de les Valls d’Andorra de 1930, l’obra de Jean-Auguste Brutails anomenada La coutume d’Andorre, El Manual Digest de Fiter i Rossell de 1748 i la Constitució Andorrana de 1993.

Manuscrits a la unesco / A més, també es tramitarà l’entrada a la Biblioteca de la Unesco de diversos manuscrits. Entre els textos que es proposaran destaquen noms com El privilegi de la creació del Consell de la Terra, aprovat pel bisbe d’Urgell, Francesc Tovià i el compte de Foix Joan I i El primer Pariatge signat el 1278. Amb aquests documents «s’ha intentat ser el més representatiu amb la història d’Andorra», va dir Codina.

A més, en aquesta primera llista s’han tingut en compte diversos gravats d’autors com Gaston Vuillier i de temàtica permanentment jurídica. El treball d’individualitzar documents, però, no s’ha donat per acabat ja que es prepararà una segona llista de títols que es proposaran a l’entitat més endavant.

Conveni amb la biblioteca digital / El director de Patrimoni Cultural va comentar que encara s’ha d’establir un conveni amb la Biblioteca Digital Mundial. A més, també s’ha de decidir com s’envien els documents. L’opció més plausible és que es realitzi la digitalització dels títols a Andorra, ja que fer-los arribar físicament planteja problemes de conservació.

De tota manera, la intenció del Govern és que els documents es puguin consultar de forma universal a partir del 2011. La voluntat de la Unesco és tenir documents representatius dels països i que es puguin definir com a cabdals per entendre la història de cada regió.

 

Anuncis

Accions

Informació
%d bloggers like this: