La UNESCO es mostra inquieta per la situació del pla de gestió del Madriu.

29 11 2010
NOTÍCIA DE PREMSA (Font: J.A. Guerrero pel Diari d’Andorra, 29 novembre 2010)
La Unesco “nota amb inquietud els retards observats en la finalització del pla de gestió” de la vall del Madriu, segons figura en el text d’una resolució del comitè del patrimoni mundial reunit el juliol passat a Brasília.
D’aquesta manera es dóna un toc d’atenció a la ineficàcia de les administracions andorranes a l’hora d’arribar a un acord per al pla de gestió, “per l’espera de la decisió del tribunal en el cas de les competències i del nou procediment judicial lligat als plans d’urbanisme”.
Fonts coneixedores de la situació, consultades pel Diari, consideren que l’ús de termes com “inquietud” per part de la Unesco, institució que busca ser curosa i diplomàtica en tots els seus pronunciaments, hauria d’observar-se amb extrema preocupació per part d’Andorra.
No es pot preveure de moment ni de forma taxativa què és el que pugui passar, però el cert és que la demora en el pla de gestió suma punts perquè la vall del Madriu s’inclogui a la llista del patrimoni mundial en perill, integrada en bona part per llocs que es troben sota administració de governs de països subdesenvolupats. Europa, que té el 45 per cent de llocs inscrits a la llista del patrimoni mundial, només té un monument, a Kosovo, a la llista de llocs en perill. La vall del Madriu seria, així, el segon d’Europa que hi podria figurar.

Termini per al 2012

De moment, el compromís és que el pla de gestió estigui aprovat i implementat l’1 de febrer del 2012, segons les fonts consultades. Però ara per ara no existeix un consens en aquest document. Els comuns afectats (el d’Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Encamp i Sant Julià de Lòria) estan avaluant ara un nou informe del Govern, però cap no ha volgut manifestar la seva opinió fins ara.
Les fonts consultades pel Diari assenyalen que l’actitud d’Andor­ra dóna motius per a la “irritació” de manera que, arribat cert punt, hi ha el risc que, acumulats tants incompliments, es prengui una decisió correctiva. La més extrema seria treure la vall del Madriu de la llista del patrimoni mundial per incloure-la a la del patrimoni que es troba en perill. El calendari i la situació política avancen en un sentit que no ajuda a pensar amb optimisme els experts. A hores d’ara, els comuns avaluen una proposta del Govern pel pla de gestió, “que està lluny del que van presentar ells”. Això suposa que pot preveure ja que s’entri en una nova ronda de converses entre comuns.
Tot plegat a les portes de Nadal, que vindran seguides probablement per un anunci i convocatòria d’eleccions per al març o abril. En aquest escenari electoral, “qui agafarà un tema com el pla de gestió en el qual hi haurà divergències de gruix?”, es pregunta una persona que coneix la situació. Després del procés electoral vindrà la constitució d’un nou Govern, i el temps per concretar el pla i posar-lo en marxa, per arribar a la data de l’1 de febrer del 2012, serà molt limitat.
La declaració de la vall del Madriu com a patrimoni mundial de la Unesco es va concretar el 2004. Des d’aleshores han passat sis anys sense que les administracions del país hagin aconseguit consensuar el pla de gestió. Experts consideren la situació de “vergonyosa” i lamenten la “deixadesa”, més si es considera que Andorra forma part dels països que formen part de “l’àrea civilitzada”. La situació del pla de gestió continua enquistada i sense cap mena de novetat. De fet, el mutisme s’ha declarat en aquest tema. Tant els comuns afectats com el Govern no han volgut parlar.
Anuncis

Accions

Informació
%d bloggers like this: