ELs parcs naturals del Pirineu lluiten contra el “seneci de Cap”, una planta invasora.

18 11 2010

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Ràdio Seu, 10 novembre 2010).

 

Els parcs naturals del Pirineu continuen lluitant contra l’expansió del seneci del Cap, una planta invasora provinent de Sud-àfrica que perjudica els camps i prats i la flora autòctona, a més de ser tòxica per als animals. El departament de Medi Ambient duu a terme campanyes de voluntariat periòdiques al Parc Natural del Cadí-Moixeró per arrencar aquesta planta, similar a la margarida, i centra ara els seus esforços a evitar que aquesta espècie entri al Parc Natural de l’Alt Pirineu.

El control del seneci sud-africà és un combat difícil. L’arrencament amb màquines i herbicides maten les plantes, però les llavors resten al sòl i germinen. Els assaigs de control biològic tampoc han tingut, de moment, èxit. De tots els sistemes, l’únic que dóna un resultat satisfactori és l’arrencament manual de les plantes, però requereix molt temps i molta mà d’obra i resulta inviable per fer-lo servir per a grans superfícies.

És per això que des de l’any 1998 el Parc Natural del Cadí-Moixeró organitza campanyes de control del seneci del Cap amb l’objectiu d’evitar l’expansió d’aquesta espècie cap a l’interior de l’espai protegit. El mètode consisteix en arrencar les mates de seneci tibant-les, amb arrel inclosa, en l’època en què encara no tenen llavors madures, per tal que aquestes no s’escampin. Una vegada arrencades les plantes, es posen en sacs ben lligats i es cremen.

Segons un article de l’expert Pere Aymerich, publicat a la revista ‘Picot negre’ del PNCM l’any 2006, les campanyes permeten constatar que els nuclis de seneci es poden eliminar bé si es comencen a controlar quan són de mida molt petita, “però si ja tenen desenes o centenars de peus, l’eliminació és molt difícil”. En aquest sentit, Aymerich recomana en el text que “si es vol controlar aquesta planta, és fonamental actuar des del moment en què es detecten els primers exemplars”.

Els experts asseguren que el seneci del Cap “no és una planta especialment perillosa, malgrat que se l’ha arribat a anomenar ‘el seneci assassí’ a França”. Se’l troba especialment  als marges de carreteres i als llits dels rius, i en ambients alterats. Com a planta invasora, la seva expansió fa retrocedir les espècies autòctones. També pot deteriorar les pastures, ja que els animals no se la mengen i al final la planta ocupa el camp.


Accions

Informació
%d bloggers like this: