Exposició ” L’esplendor del Romànic” a Madrid.

8 11 2010

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Alba Doral pel Diari d’Andorra, 6 novembre 2010)

Sota el títol L’esplendor del romànic, la seu madrilenya de la Fundació Mapfre exhibirà a partir del febrer una selecció dels fons del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Una de les peces centrals del discurs serà el Crist de la coronació d’espines, un dels fragments murals procedents de l’església de Sant Esteve d’Andor­ra la Vella que es conserven al museu. “En una exposició sempre hi ha una jerarquització de les obres i a aquesta li donarem rellevància perquè representa molt bé l’art del 1200”, va explicar al Diari Jordi Camps, cap de l’àrea de romànic del MNAC i comissari de l’exposició.
La mostra portarà a Madrid entre el 8 de febrer i el 15 de maig una selecció d’una seixantena de peces de la que és la més gran col·lecció d’art romànic del món, amb obres d’una importància cabdal per a la història de l’art, com l’absis de Sant Climent de Taüll. Que no viatjarà, com tampoc ho farà l’absis d’Engolasters o l’absidiola de Sant Esteve. Peces inamovibles per evidents raons de conservació. Però sí es desplaçaran d’altres de molt significatives, com la Lapidació de Sant Esteve, de Sant Joan de Boí; la Majestat Batlló i un fragment de les pintures murals del monestir de Sant Pere d’Arlanza.

…………………………………………..Detall de la pintura del Crist de la decoració d’espines.

De l’Alt Urgell

De romànic pirinenc relacionat amb el bisbat d’Urgell hi anirà un dels capitells de Sant Serni de Tavèrnoles, un fragment de Santa Caterina de la Seu i altres peces significatives de les àrees de les Valls de Valira i l’Alt Urgell.
Una mostra d’aquestes característiques, d’aquesta envergadura i aquest període, és un fet “realment excepcional”, afirma el comissari. “Hem fet una selecció de les millors peces de la col·lecció, excepte les grans pintures murals, per oferir un ampli ventall cronològic, estilístic i de tècniques”. Que s’exhibiran ordenades per disciplina (pintura, escultura) i tècnica i segons la relació que estableixen amb l’edifici: si formen part directament de la decoració, del mobiliari o si es tracta d’imatges i objectes d’ús litúrgic. Així, hi haurà pintura mural, escultura en pedra i en fusta, pintura sobre taula i orfebreria.
Moure obres d’art, “siguin romàniques o impressionistes” sempre és un procés delicat i no són moltes les ocasions en què surt del museu una part tan important de la col·lecció. En aquest cas, l’exposició a Madrid coincideix amb un període en què les sales de romànic del MNAC romandran tancades per obres de remodelació. Uns treballs que, com la mostra, es realitzaran sota el paraigua del conveni de col·laboració signat entre el MNAC i l’Instituto de Cultura Fundación Mapfre.
El MNAC –del patronat del qual forma part el Govern d’Andorra– conserva en els seus fons una sèrie de peces molt representatives del patrimoni romànic andorrà, com l’altar de Sant Romà de Vilà (de la primera meitat del segle XIII) i que el museu va adquirir el 1922. Cap a les mateixes dates que les pintures de Sant Romà de les Bons, datades al voltant del 1160, i les de Sant Miquel d’Engolasters, sortides ambdues de la mà destra del mestre de Santa Coloma.
Una exposició com la que es prepara a Madrid porta a pensar en la possibilitat de veure quelcom de similar al lloc d’origen de les obres. “No posem impediments quan se’ns demana un préstec i es compleixen els requisits, com les condicions de seguretat, ambientals i un discurs seriós”, afirma Camps. “A més, som conscients que les obres procedeixen d’un lloc determinat”.

UN NOU DISCUR PER A DESPRÉS DE LA REMODELACIÓ

Les sales de romànic romandran tancades al públic a partir del proper dia 15 i no tornaran a obrir les portes fins al començament de l’estiu vinent. Acabada la remodelació, una posada a punt de les instal·lacions i aspectes com la il·luminació, presentaran al públic un nou discurs museogràfic. La idea és potenciar, al marge de la pintura mural, altres tècniques extraordinàries del romànic català, expliquen des del museu, com la pintura sobre taula i l’escultura en fusta (com el Crist d’Andorra, del segle XIII adquirida el 1906). I donar més valor a l’orfebreria i l’escultura monumental.
Així mateix, pretenen que el discurs del museu sigui més clar, segons el cap de l’àrea de romànic: “Volem que les peces quedin ben explicades, millorar tot allò que faciliti la contemplació i comprensió de la peça”. Així, la nova presentació incorporarà aspectes que expliquin la gènesi de la col·lecció i la tècnica que es va emprar per efectuar l’arrencament de les pintures murals.

Anuncis

Accions

Informació
%d bloggers like this: