El Parc Natural de l’Alt Pirineu i DEPANA organitzen una sortida per donar a conèixer el seguiment dels óssos.

26 10 2010

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Ràdio Seu, 25 octubre 2010)

Les Valls d’Àneu és una zona amb un ecosistema en què habita l’ós bru. Aquest plantígrad es passa els mesos més freds de l’any hibernant. És per aquest motiu que, poc abans de la seva hibernació, aquest cap de setmana s’ha organitzat la primera sortida per donar a conèixer els mecanismes que s’utilitzen per detectar la seva presència.

Les petjades, els excrements, els pèls i les marques als arbres són indicis que passejant pel bosc poden indicar el pas dels óssos, que són uns 24 o 25 al Pirineu. Per aconseguir pèl i imatges dels animals els tècnics tenen distribuïdes pel Pallars unes 75 trampes amb filferros i una vintena de càmeres fotogràfiques.

Segons informa l’ACN, a la zona del Pallars hi ha una patrulla de dues persones que s’encarreguen de fer seguiment dels plantígrads per diferents indrets del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Esquers per atreure els óssos

Els participants en la sortida d’aquest diumenge, organitzada pel Parc Natural de l’Alt Pirineu i l’entitat ecologista DEPANA, han pogut veure com un dels esquers col·locats per atreure a l’ós era una vaca morta. A escassos metres una càmera fotogràfica estava programada per disparar.

L’organització de l’activitat recorda que la manca de diàleg amb el territori en la darrera reintroducció va portar a un fort rebuig de la gent del Pirineu per aquest animal. Però també s’afirma: “Poc a poc aquesta visió està canviant gràcies a polítiques preventives com les de l’agrupament de ramats en zones d’incidència d’ós, protecció d’arnes amb pastors elèctrics, subvenció de pastors per vigilar els animals a la muntanya, compensació els danys ocasionats o campanyes d’informació”.

Fundación Oso Pardo

El president de la Fundación Oso Pardo, Guillermo Palomero, explica que l’inici de la reintroducció de l’ós va ser dolent, “motiu pel qual encara s’arrossega el conflicte per temes d’inseguretat, desconfiança i desinformació; aspectes que poc a poc es van superant amb programes de pedagogia i compensació de danys així com augment els sistemes de seguretat”.

Palomero no es mostra partidari de noves reintroduccions en aquest moment però sí d’introduir les dos femelles mortes accidentalment durant els darrers anys “ja que la població actual d’ossos encara no és la mínima viable per consolidar la població”.

Coordination Associative Pyréné pour l’Ours

Una representació de l’entitat francesa Coordination Associative Pyréné pour l’Ours ha visitat el Pallars per participar en les jornades de l’ós i conèixer les tasques de seguiment que estan fent a la vessant catalana dels Pirineus. Max Hunot, vicepresident de l’entitat, ha explicat que han vingut per intercanviar informació i mecanismes de treball per la conservació de l’ós en aquesta zona com les trampes fotogràfiques, els sistemes per agafar pèl o les pràctiques mediambientals que es fan en benefici de l’ós bru. El representants francesos s’han mostrat partidaris del treball conjunt entre tots els equips de seguiment de l’ós de les dos vessants dels Pirineus.

Tant els representants de les associacions franceses de defensa de l’ós bru com la Fundación Oso Pardo creuen que l’ós no ha de ser un conflicte pel turisme sinó tot el contrari. Per aquestes entitats conservacionistes l’ós és pot convertir en una marca de qualitat.

Anuncis

Accions

Informació
%d bloggers like this: