14 d’octubre: Acte d’Homentatge al General Yeager i als pilots evadits durant la II Guerra Mundial pels Pirineus, a Sort.

13 10 2010

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Viure als Pirineus, 13 octubre 2010)

El Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Sort organitzen aquest dijous 14 d’octubre un acte d’homenatge al general nordamericà Charles Yeager, màxim referent del centenar de pilots aliats evadits durant la Segona Guerra Mundial a través dels Pirineus. En l’acte, que comptarà amb la presència del general Yeager, intervindran també el secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell; l’alcalde de Sort, Agustí López; el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert; en representació del Ministeri de Defensa, el cap de mobilitat aèrea del Mando Aéreo de Combates, Eduardo Gil, i l’historiador del Memorial Democràtic, Josep Calvet.

El general Yeager (Myra, EEUU, 1923), que ha passat a la història de l’aviació perquè el 14 d’octubre de 1947 va ser la primera persona a superar la velocitat del so amb una aeronau, és també un dels més il·lustres combatents i refugiats de la Segona Guerra Mundial que passaren per Sort fugint de la barbàrie nazi o per combatre, des d’Anglaterra o el nord d’Àfrica, al costat dels aliats. Yeager té dedicat un espai a la Presó Museu Camí de la Llibertat que la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic té a la capital del Pallars. S’hi explica que les muntanyes pirinenques es convertiren, entre 1939 i 1944, en l’escenari d’un constant pas de persones que, des de França o Andorra, arribaven a territori espanyol. Entre ells, Yeager, l’avió del qual, un Mustang P-51, va ser abatut al sud de França per l’exèrcit alemany i ell, ajudat per la resistència francesa, va poder l’arribar a la frontera espanyola, on la Guàrdia Civil el va arrestar i traslladar a Sort, el març de 1944. Després, gràcies a gestions diplomàtiques, va quedar en llibertat i es va reincorporar com a combatent aliat a la Segona Guerra Mundial.

L’homenatge al general Yeager se celebra a Sort el 14 d’octubre, coincidint amb el 63 aniversari del vol en que ell va superar la velocitat del so. L’acte començarà a les 11 h. del matí amb una recepció per part de les autoritats a l’Ajuntament de Sort (C/ Dr. Pol i Aleu, 13). Seguidament s’inaugurarà una placa commemorativa a la Presó-Museu Camí de la llibertat. A continuació es farà una visita al lloc d’allotjament del general Yeager el març de 1944, l’actual Cafè Pessets. Per últim, l’acte d’homenatge acabarà al cinema teatre “Els Til·lers”.

Al cinema teatre del municipi, l’historiador Josep Calvet explicarà les circumstàncies del pas del general Yeager per Sort i, a la vegada, realitzarà un breu perfil biogràfic del militar. Seguidament hi haurà els parlaments d’Eduardo Gil Rosella, Jefe del Mando de Movilidad Aérea, que lliurarà al general Yeager el diploma de pilot honorífic de l’Exèrcit de l’Aire d’Espanya. A continuació parlaran el president de la Diputació de Lleida, el secretari de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya i l’alcalde de Sort. Finalment, tancarà l’acte el propi homenatjat, Charles Yeager.

Anuncis

Accions

Informació
%d bloggers like this: