El bosc i el ferro: els dos recursos naturals per dinamitzar la Vall Farrera.

6 10 2010

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Ràdio Seu, 4 octubre 2010)

El Parc Natural de l’Alt Pirineu està tirant endavant el projecte ‘Boscos de Ferro’. Es tracta d’una iniciativa que pretén posar en valor el patrimoni de la Vallferrera lligat a la metal·lúrgia del ferro, molt important no solament en l’època de les fargues sinó també en l’època romana. D’aquest patrimoni en queden restes i ara aquest projecte les vol recuperar com a elements turístics, culturals i educatius.

Jordi Palau, director del Parc Natural, ha explicat a l’Agència Catalana de Notícies que al bosc de Virós és on hi ha catalogades més restes, xifra que ronda el miler d’antigues carboneres, i ha afegit que en aquesta zona hi ha iniciatives per fer reconstruccions d’un forn de ferro i una carbonera, tot vinculat amb itineraris.

El bosc i el ferro són dos recursos naturals que han estat elements de desenvolupament econòmic al Pirineu. Entre el 1665 i el 1850 s’ha documentat que treballaven a temps parcial a les fargues entre 250 i 300 persones i que entre les dues vessants del Pirineu hi havia en marxa 123 fargues. Amb aquesta zona del Pirineu només hi podia competir el País Basc. Aquesta època daurada de les fargues ja fa temps que va passar i ara a través del projecte Boscos de Ferro es volen recuperar els seus vestigis per convertir-los en un veritable dinamitzador de la Vall Ferrera.

Un dels itineraris que es recuperarà del bosc de Virós uneix diversos elements arqueològics relacionats amb l’explotació del ferro de diferents èpoques. Aquests elements, com per exemple diversos vestigis de forns de ferro d’una antiguitat de 1.800 anys, es localitzen dins el bosc.

Jordi Palau ha manifestat que “a partir de la posada en valor dels recursos patrimonials relacionats amb la explotació històrica del ferro i els canvis produïts per aquesta activitat en el paisatge forestal, volem que aquests dos elements, el ferro i el bosc, puguin tornar a tenir de nou un protagonisme en el futur de la vall”. Palau ha comentat que es vol unir l’àmbit de la recerca i el coneixement amb l’acció territorial i el desenvolupament econòmic i social de la vall Ferrera.

Aquest cap de setmana s’ha celebrat la I Fira del Ferro Pirinenc i s’hi han pogut veure demostracions, trobar productes artesanals relacionats amb el ferro i visitar alguns espais històrics relacionats amb els antics oficis metal·lúrgics de la vall. A Ainet de Besan s’ha encés una carbonera que s’ha construït expressament per a les jornades.

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha aprofitat la jornada per mantenir una trobada amb representants del Parc natural Regional dels Pirineus Ariegesos per estrènyer vincles entre parcs dels dos vessants pirinencs. El Parc Natural de l’Arieja comparteix molts quilòmetres de frontera amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu i, segons el conseller, el que cal és buscar sinergies, compartir experiències i marcs de col·laboració futurs.

Anuncis

Accions

Informació
%d bloggers like this: