L’Arxiu Nacional d’Andorra recupera fotografies d’arxius particulars.

28 09 2010

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: J.A. Guerrero pel Diari d’Andorra, 24 setembre 2010)

Els valors fotogràfics d’alguns fons familiars que custodia l’Arxiu Nacional d’Andorra (ANA) surten a la llum en una nova exposició virtual que es pot visitar a Internet des d’ahir.
La mostra, sota el títol Petits fons, grans fons (I), treu a la llum imatges de l’Andor­ra del passat i es construeix a partir dels compendis fotogràfics privats “més desconeguts” dels que conserva l’ANA, segons va informar ahir la institució. La mostra s’estructura en tres àmbits que corresponen a tres fons familiars diferents: Casa Muxó, Fons Daniela Sirés i Fons Marc Pantebre.

Els fons que serveixen de base a aquesta mostra són en general poc voluminosos, no solen passar del centenar d’imatges i acostumen a estar dedicats íntegrament a les activitats familiars. Mostren la part més íntima de casa seva i la vida quotidiana. Segons l’ANA, “tots són petites joies que han estat dipositades a l’arxiu de la mà de diferents particulars amb l’objectiu d’aportar una mica més de llum a l’imaginari col·lectiu, i que ajuden a conèixer la duresa i la dificultat de viure a la muntanya, però també mostren els plaers d’activitats més lúdiques com ara una trobada familiar al camp o bé les festes majors”.

Fotos del 1939
Un exemple de fotografia que exposa la duresa de la vida a Andor­ra és la que, procedent del Fons Daniela Sirés i d’autor desconegut, mostra una senyora el 1939 a Sant Julià de Lòria amb un fardell de llenya al cap. D’aquest mateix fons hi ha altres fotos de l’època, com una on apareixen les tropes franquistes posant amb el requetès a la frontera del riu Runer. En una altra hi ha el síndic Francesc Cairat en una trobada amb el veguer episcopal Jaume Sansa i el coronel Baulard.
Especialment desconcertant és una fotografia que mostra la intervenció quirúrgica dels peus congelats d’un refugiat, mentre el metge que practica l’operació fuma. “Totes les imatges parlen per elles mateixes i era necessari mostrar-les”, explica l’ANA, que amb aquesta mostra inicia una sèrie que donarà a conèixer fotografies d’altres fons familiars. En concret hi ha imatges per mostrar de tretze fons: Àngels Cambellé, casa Barbet, casa Duedra, casa Muxó, Daniela Sires, Marc Pantebre, Jordi Troquet, Manel Álvarez, Manel Casal, Montse Vila, Regina Valls, Pérez Reus, Teresa Cairat, Mario Castellar, Pere Riba López, Lucien Dantin i Jordi Rossell.
La majoria de fotografies han arribat a l’arxiu en règim de cessions o donacions dels propietaris o col·leccionistes. Un cop arriben a l’arxiu, dels originals de les fotografies se’n fa un duplicat, es conserven i se’n fa després un inventari.
Aquesta és la sisena mostra virtual que signa l’Arxiu Nacional d’Andor­ra. Les fotografies es poden consultar a través de l’adreça electrònica http://exposicions.arxius.ad.

Anuncis

Accions

Informació
%d bloggers like this: