El Bisbat d’Urgell construeix un nou arxiu.

28 09 2010

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: J.A. Guerrero pel Diari d’Andorra, 27 setembre 2010)

El Bisbat d’Urgell està fent actualment els treballs de construcció d’unes noves instal·lacions per a l’arxiu de la institució, òrgan de documentació que integra tres branques: l’arxiu capitular, l’episcopal i el de les parròquies.

detall del búnker que s’hi està construïnt

Segons ha explicat al Diari mossèn Josep Maria Mauri, vicari general i delegat de Patrimoni de la diòcesi, les obres s’estan duent a terme a l’antiga capella de Nostra Se­nyora dels Dolors, al costat del Palau Episcopal, que feia temps que no s’utilitzava per a cap activitat litúrgica.
El Bisbat va fer un projecte de remodelació de l’espai “i es va decidir de construir-hi un nou arxiu”, assenyala el vicari general i delegat de Patrimoni de la institució eclesiàstica. Les obres, que ja estan força avançades, han suposat la construcció d’un búnquer de ciment armat en una planta subterrània de l’església. En aquest espai es custodiaran tots els documents de les tres branques de l’arxiu, subratlla Mauri. “Aquest búnquer –diu el vi­cari general– ja està construït i després quedaria tota la planta de l’església, i això ens permet que en el futur l’arxiu pugui créixer fins a dos pisos més dins de la mateixa construcció.”

Condicions adequades
L’arxiu del Bisbat, que conté documents de gran importància històrica per als territoris de la diòcesi –també pel que fa a la història d’Andorra–, disposarà en aquestes noves instal·lacions “de totes les condicions climàtiques que hi ha d’haver per al manteniment de la documentació”, subratlla Mauri. Mentre que la documentació quedarà guardada en el búnquer, el vicari general explica que “a la part d’allò que antigament era el presbiteri hi anirà tota l’àrea administrativa”.
Així mateix, segons comenta el vicari general, l’espai de la planta immediatament superior al búnquer que contindrà la documentació es podria utilitzar com a lloc per fer-hi conferències o exposicions. Els espais de consulta previstos serien dos, segons assegura el vicari general, un amb capacitat per a cinquanta persones i un altre per a unes 62. Es tractaria de dos indrets que es podrien usar en funció de l’afluència d’investigadors, normalment més nombrosa a l’estiu.

Digitalització possible
Després de la renovació de les instal·lacions encara quedaria un pas molt important per garantir l’accés als documents que té l’arxiu: la digitalització del fons. Segons ha explicat el delegat de Patrimoni, podria ser un pas que es faria en el futur. “Aquest és un tema que nosaltres també ens estem plantejant, però aquesta és una qüestió molt complexa”, hi va afegir. La construcció del nou espai per a l’arxiu, segons ha explicat Josep Maria Mauri, ha estat possible gràcies al suport econòmic de l’Obra Social de La Caixa, que ha finançat el projecte amb uns 350.000 euros. “Ja hem acabat la construcció del búnquer i ara ja estem arrebossant les parets de l’església, després s’ha de fer el terra”, explica el delegat de Patrimoni del Bisbat. La previsó és que aquesta nova construcció estigui enllestida d’aquí a uns sis o set mesos. L’arxiu conté documentació a partir del segle IX..

Anuncis

Accions

Informació
%d bloggers like this: