Guàrdia de Tremp recupera el rellotge del campanar, eun dels més antics de Catalunya

22 09 2010

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Marta Lluvich per Viure als Pirineus, 21 setembre 2010)

Guàrdia de Tremp, al municipi de Castell de Mur, ha recuperat l’antic rellotge del campanar. Durant el procés de restauració la sorpresa ha estat majúscula per part de l’Ajuntament en descobrir que es tracta d’un dels rellotges més antics de Catalunya d’aquestes característiques. Aquest rellotge sembla que va ser fet pel mestre rellotger que va fer el de la localitat de Durro, a l’Alta Ribagorça, considerat el més antic de Catalunya. Ara l’Ajuntament es planteja declarar el rellotge Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) per protegir-lo i evitar que es torni a deteriorar. Aquest rellotge va tocar les hores fins a la meitat del segle passat.

Fotografia relacionada amb la imatge
El rellotge de Guàrdia de Tremp ja restaurat.

L’estat de conservació en què es va trobar el rellotge era lamentable i per tornar-lo a posar en funcionament han calgut més de tres mesos. El procés de restauració ha estat lent i molt laboriós, ja que s’ha hagut de netejar peça a peça. Ara ha quedat instal·lat a l’església de Guàrdia de Tremp.

Els tres pesos del rellotge són de pedra i un d’ells és va despenjar del campanar, va caure pel forat de les escales i es va trencar en molts bocins. Aquest pes s’ha tornat a reconstruir i s’ha lligat amb filferro. Els engranatges del rellotge tornen a funcionar i si s’hi dóna corda toca les hores i els quarts com ho havia fet durant anys al campanar. Es tracta probablement d’un rellotge del segle XVIII.

Josep Castells, alcalde de Castell de Mur, ha explicat que el rellotge feia bastants anys que era en desús i des de l’Ajuntament van considerar restaurar-lo atesa la importància que sempre havia tingut per al poble. Castells ha manifestat que la sorpresa va ser es descobrir, una vegada netejat, que tenia les mateixes formes i característiques tècniques que emprava el mestre rellotger que va construir el rellotge de Durro, un dels més antics de Catalunya.

Castells ha afegit que l’Ajuntament declararà el rellotge Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), figura que distingeix els béns del patrimoni cultural català, tant mobles com immobles que, tot i la seva importància, no compleixen les condicions pròpies dels Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN). La declaració dels Béns Culturals d’Interès Local immobles la fa el ple de l’Ajuntament.

Anuncis

Accions

Informació
%d bloggers like this: