Cultura restaurarà les estel.les funeràries de Sanaüja.

22 09 2010

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: R.B. pel Diari Segre, 22 set 2010)

El departament de Cultura de la Generalitat restaurarà la magnífica col·lecció d’esteles funeràries discoïdals que es conserven al cementiri de Sanaüja, a la Segarra. Datades majoritàriament entre els segles XII i XVIII, la seixantena de peces conformen una de les col·leccions més importants de Catalunya en el seu àmbit. La intervenció començarà aviat, segons va avançar l’alcaldessa de la població, Maria Rosa Castellà.

localització de les estel.les

A més, després de la rehabilitació, les esteles s’instal·laran a la capella de Santa Magdalena, situada al mateix cementiri de Sanaüja. Per aquest motiu, també s’adequarà el temple. La intervenció, que consistirà a reparar-ne el sostre i les humitats, compta amb un pressupost d’aproximadament 90.000 euros, que se sufragarà amb una aportació plurianual entre l’Institut d’Estudis Ilerdencs (2010), el projecte Viure al poble (2011) i el Pla d’Obres (2012), segons va explicar Castellà. Una vegada restaurada l’església, es museïtzarà per poder exhibir la col·lecció.

Les esteles funeràries medievals es destinaven a la senyalització de l’espai on estava ubicada una sepultura, no només per marcar el lloc de l’enterrament, preservant l’espai de destruccions involuntàries, sinó també per identificar la tomba de cara a nous enterraments del mateix grup social o familiar. Fins als segles XI-XII eren peces de pedra recta o de forma indeterminada i a partir de llavors van proliferar les de tipus discoïdal o de forma circular.

Anuncis

Accions

Informació
%d bloggers like this: