El Bosc de Ferro, futur projecte de dinamització de la Vall Farrera.

20 09 2010

Uns 50 veïns i veïnes de la Vall Ferrera van poder veure i visitar, aquest cap de setmana, exemples d’Andorra i França, de valorització turística de l’antic patrimoni miner i siderúrgic. La sortida es va fer el dissabte 18 de setembre, aprofitant els actes de celebració de les 16enes Jornades Europees del Patrimoni, i forma part del projecte “Boscos de Ferro”, que impulsa el parc i el departament de Medi Ambient i Habitatge.

El director del Parc Natural, el Sr. Jordi Palau, i el delegat del departament de Medi Ambient i Habitatge a l’Alt Pirineu, Oscar Augé, van acompanyar el grup i van aprofitar per ressaltar el potencial que aquest patrimoni, sumat al gran patrimoni natural de la vall, pot tenir per la Vall Ferrera com a element de dinamització econòmica.

Al matí el grup va veure l’exemple museístic de la Farga Rossell de la Massana, on els responsables i tècnics del Patrimoni Cultural d’Andorra els van explicar el funcionament d’aquesta instal·lació i la importància, com a element complementari de qualitat, dins l’oferta turística de la parròquia i del país. Després de dinar, a la tarda, la visita va seguir al complex turístic de les “Forges de Pyrène”, a Montgailhard, prop de Foix, on els veïns de la Vall Ferrera van poder veure el potencial que aquest patrimoni té com a atractiu turístic i educatiu, a partir de la recuperació dels vestigis d’una antiga farga transformada en ferreria, i el complex museístic sobre antics oficis que s’ha desenvolupat al seu voltant.

El projecte “Boscos de Ferro” està impulsat pel Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Departament de Medi Ambient i Habitatge i pretén dinamitzar la Vall Ferrera a partir de la valorització turística de les antigues restes d’explotació metal·lúrgica que es conserven en el Bosc de Virós, una gran massa forestal d’aquesta vall, i que es remunten a més de 1.800 anys d’antiguitat, essent un dels conjunts patrimonials més importants de tot el Pirineu relacionats amb aquesta activitat.

Aquest projecte s’ha iniciat aquest any, conjuntament amb altres entitats i
institucions del territori, i les accions més destacades d’enguany són: la creació d’un itinerari de dues hores dins del bosc, que uneix varis punts d’interès, amb vestigis de mineria i forns antics; la instauració de la primera edició de la Fira del Ferro pirinenc, que aplegarà diversos forjadors artesans d’arreu de Catalunya els dies 2 i 3 d’octubre a Alins; i la celebració els mateixos dies 1, 2 i 3 d’octubre, de les primeres jornades científiques sobre el ferro a la Vall Ferrera, que comptarà amb la participació de varis investigadors de França, Catalunya, el País Basc i Andorra, que tractaran el fenomen del ferro al Pirineu des de diferents perspectives: des de la vesant històrico-arqueològica; des de la òptica de la transformació del paisatge a partir d’aquesta indústria; i finalment, les possibilitats de desenvolupament local a partir de la creació d’una oferta turística al voltant d’aquest element.
Amb aquestes accions, el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el departament de Medi Ambient i Habitatge, volen fer que el ferro i el bosc tornin a tenir un paper destacat en el futur de la Vall Ferrera i en el seu desenvolupament sostenible.


Accions

Informació




%d bloggers like this: