La jutge desestima la demanda de Lleida per la propietat de l’art de la Franja.

7 09 2010

NOTÍCIA DE PREMSA (Font, Diari Segre, 7 setembre 2010)

La jutge ha desestimat la demanda que l’Associació d’Amics del Museu de Lleida va presentar contra els bisbats de Lleida i Barbastre-Montsó demanant als tribunals la confirmació de la propietat  del bisbat de Lleida de les peces d’art de la Franja, segons la sentència que s’ha fet pública aquest dimarts.  La jutge conclou que no queda demostrada la possessió de les peces i, per tant, segons apunta en la sentència, no hi pot haver usucapió. Concretament, el document diu que no s’aporten proves ni hi ha una constància del trasllat de les obres des de les parròquies de la Franja cap al Museu de Lleida. Per aquest motiu, la jutge interpreta que no queda acreditada la possessió dels béns pel bisbat de Lleida i, per tant, no pot tenir lloc la propietat per usucapió, és a dir, el reconeixement de la tinença pacífica per un període superior als 3 anys.


………………………………. una imatge del judici.

L’advocat que representa a l’Associació d’Amics del Museu de Lleida com a part demandant, Francesc Sapena, ha avançat aquest dimarts que apel·larà la sentència dictada per la magistrada Beatriz Terrer. “Es tracta d’una resolució molt xocant, perquè d’una banda la jutgessa reconeix que el que explica el bisbat de Lleida és veritat, però per un altre argumenta que no ha demostrat tindre els béns a títol de propietari”, ha explicat a Efe. Per la seua part, la presidenta de l’Associació d’Amics del Museu Diocesà de Lleida, Núria Oliva, ha confirmat a Efe que la intenció de la seua entitat és seguir endavant amb la reclamació. “Respectem el que diu la jutgessa, però no el compartim, així que recorrerem perquè creiem que tenim la raó”, ha dit.

El termini per recórrer aquesta sentència del jutjat de primera instància número 4 de Lleida s’allarga fins al proper dimarts. Des de Lleida es manté la confiança que l’Audiència admeti la prova que va desestimar la jutge de primera instància. En aquest sentit, Sapena considera que la documentació de l’adquisició dels béns per part del Bisbe Messeguer, que està en una notaria a Barcelona, pot ser molt important per demostrar que el Bisbat de Lleida ha tingut les obres durant més de 100 anys. L’advocat de l’associació dels Amics del Museu de Lleida també ha recalcat que la sentència no té influència sobre si cal traslladar les peces d’art sacre a l’Aragó.

El judici, que es va celebrar el 18 de maig al Jutjat d’Instrucció número 4 de Lleida, afectava la propietat d’una vuitantena d’obres sacres de les 113 que reclama el Bisbat de Barbastre.

Anuncis

Accions

Informació
%d bloggers like this: