El Parc dels Búnquers de Martinet i Montellà posa al descobert la Línia P.

25 08 2010

El Parc dels Búnquers de Martinet i Montellà posa al descobert la Línia P
NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Ferran Garcia per Viure als Pirineus, 25 agost 2010)

El Parc dels Búnquers de Martinet i Montellà posa al descobert la Línia P, una línia defensiva, envoltada durant molts anys pel secret militar, que es va construir en els anys quaranta i que havia d’impedir travessar els Pirineus per forces invasores. El Parc mostra als visitants algunes de les fortificacions de ciment armat que van quedar oblidades en el temps. La Línia P s’estenia des del Cap de Creus fins al País Basc i havia d’estar formada per 10.000 búnquers dels quals només se’n van construir entre 4.000 i 5.000.

El Parc dels Búnquers de Martinet i Montellà està pensat per visitar-lo acompanyat d’un guia en bona part del recorregut, explica la responsable del parc, Assumpta Pasqual. Tot i això, matisa Pasqual, permet al visitant de conèixer altres elements del parc ‘de forma lliure’.

El parc està format per quatre parts: en la primera part és troba el centre de visitants on es veuen tres audiovisuals en que es dona el context històric en el que va ser construïda la Línia P i com va afectar als habitants de la zona. En una segona part es visita el Búnquer del Cabiscol format per una sèrie de galeries subterrànies que comuniquen diferents búnquers. La tercera part la forma un búnquer preparat per acollir artilleria pesant. I una última part formada per la Roca de la Mel en que es visita un búnquer excavat directament a la roca i que mai es va finalitzar.

Així el recorregut, permet visitar un total de vuit búnquers de diferents tipus com punts de combat, punts d’artilleria o nius de metralladores, i endinsar-se fins i tot en un entramat de galeries subterrànies connectades entre si.

No cal oblidar, diu Pasqual, que les instal·lacions de la Línia P “mai van arribar a ser utilitzades i que ni tan sols es van arribar a armar”. Tot i això se sap que l’exèrcit espanyol en va fer el manteniment fins ben entrats els anys 60.

Explica Pasqual que la màxima activitat constructora es va concentrar entre els anys 1945 i el 1947, de quan daten els búnquers del parc, i que a partir de l’any 1948 el pressupost es redueix i moltes de les obres previstes no s’acaben. La Cerdanya es considerava un ‘punt estratègic’ i per aquest motiu ‘concentra gran part dels búnquers’ que es van construir, diu Pasqual.

Durant els mesos d’estiu, diu Pasqual, el parc concentra molt turisme familiar i historiadors o persones interessades en la guerra i la postguerra. Durant el hivern la majoria de visitants són escolars i les visites són més didàctiques. Diu Pasqual que el parc rep sobre les 3.000 visites l’any.

Anuncis

Accions

Informació
%d bloggers like this: