Inauguren un altre refugi lliure al Parc Natural de l’Alt Pirineu.

19 08 2010

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Viure als Pirineus, 17 agost 2010)

La directora general del Medi Natural, Núria Buenaventura, acompanyada pel delegat del Departament de Medi Ambient i Habitatge a l’Alt Pirineu i l’Aran, Òscar Augé, l’alcalde de la Guingueta d’Àneu, Josep Cervós, i altres representants institucionals i d’Endesa, inaugurarà aquest dimecres les obres de restauració paisatgística i ambiental de l’antiga presa i dels barracons de l’entorn de l’Estany de la Gola, a la vall d’Unarre. Aquest indret d’alta muntanya, ubicat al municipi de la Guingueta d’Àneu, al Pallars Sobirà, forma part del Parc Natural de l’Alt Pirineu i només s’hi pot accedir a peu.

L’obra, finançada per Endesa, dins la seva línia d’actuacions de millora ambiental a través de la Fundació Endesa, ha consistit en la demolició de la presa i els barracons existents, l’escampat de les pedres resultants en forma de tarteres, aprofitant depressions naturals del terreny, i el recobriment amb pedra de les restes de mur de formigó de la presa. L’objectiu d’aquesta actuació ha estat dur a terme una restauració paisatgística integral, de manera que l’entorn natural de l’estany fos el més similar possible al seu estat original abans de les obres de creació de la Central Hidroelèctrica d’Unarre, al decenni de 1960, en la qual es va deixar inacabada la presa de l’estany de la Gola. En la restauració només s’han deixat dos grans columnes de pedra ja que la població local les considera ja un símbol històric lligat a aquest estany.

Paral·lelament, l’Ajuntament de la Guingueta d’Àneu ha rehabilitat un dels barracons existents, concretament l’antiga sala de màquines, com a refugi lliure amb capacitat per a 10 persones. Es preveu que aquest refugi sigui utilitzat tant pels excursionistes que visiten l’estany de la Gola i la resta d’estanys i pics de la vall d’Unarre, com pels ramaders que porten bestiar a la muntanya. També podrà servir de punt d’avís de socors en cas d’accident a l’alta muntanya. Aquesta segona obra, dotada amb un pressupost de 30.000 €, dels quals 25.500 € s’han finançat gràcies a una subvenció del Departament de Medi Ambient i Habitatge atorgada pel Parc Natural de l’Alt Pirineu i els 4.500 € restants amb càrrec a fons municipals.

Aquestes obres formen part d’un marc de col·laboració més ampli entre Endesa, l’Ajuntament de la Guingueta d’Àneu i el Parc Natural de l’Alt Pirineu, que inclou també l’adequació per a l’ús públic de la Mollera d’Escalarre, un aiguamoll amb presència d’aus migratòries i flora protegida situat a la cua de l’embassament de la Torrassa.

més informació en aquesta notícia d’avui.

Anuncis

Accions

Information




%d bloggers like this: