Centre d’interpretació de la Vall del Madriu, futur museu de l’aigua.

19 08 2010

Tres empreses es disputen el projecte museogràfic i museològic per al museu i centre d’interpretació de la vall del Madriu, segons va explicar ahir el cònsol major, Antoni Martí, en el marc d’una visita d’obres, en la qual va assegurar que la construcció de la infraestructura marxa segons el ritme previst i sense haver generat per ara cap sobrecost
La setmana que ve es fara l’obertura de pliques i s’estudiaran els tres projectes presentats. Es farà la selecció tenint en compte que el cost previst per a materialitzar-lo pugui ser assumit pel comú escaldenc, va advertir Martí. “Està planificat que al maig acabin les obres, ara veurem les propostes i n’escollirem una perquè es faci el projecte executiu del museu i ho adaptarem dins d’aquesta caixa”, va dir el cònsol.
La construcció del museu del Madriu és també un instrument per a posar en relleu d’altres elements del patrimoni d’Escaldes i obrir espais inèdits per on ara podran circular els ciutadans, va assenyalar Martí. En aquest sentit , va comentar algunes de les intervencions urbanístiques que s’estan fent i que permetran reactivar el nucli històric de la parròquia. Va subratllar, per exemple, l’obertura d’una comunicació des de la carretera general al seu pas pel museu cap a l’altra riba del riu Valira, on hi ha un passatge que fins ara era inaccessible als ciutadans, i que va ser construït com a contenció de la llera temps enrere. “Ara s’hi podrà arribar i fer el tomb pel pont d’Engordany”, va indicar el cònsol. Per l’altra banda, es fa també una ampliació de passeig que permetrà al conjunt d’edificis que hi ha en aquell indret obrir-se “de forma natural al riu”, va manifestar Martí.

Ponts d’Engordany i la Tosca

Aquest pont, protegit també com a element del patrimoni cultural, es vol rellançar amb tota aquesta actuació. “Es donarà força al pont d’Engordany” i en el futur, hi va afegir el cònsol, es podrà potenciar també el de la Tosca. “No ho farem en aquest mandat, però tenim programat fer un mirador a la plaça més amunt del pont de la Tosca per a potenciar-lo, atès que és el símbol de l’escut d’Escaldes-Engordany”, va assenyalar el cònsol.
A banda de les actuacions que donaran un nou dinamisme a l’àrea del pont d’Engordany, per la part de la carretera general, que transcorre per sota de la passarel·la del museu (de 117 metres quadrats i una cascada d’aigua d’uns 16 metres) s’estan fent també feines d’embelliment que serviran per a treure partit d’una font d’aigua termal històrica que queda per sota i que se situa tot just a l’inici dels antics camins per on els cortalans es dirigien cap a la vall del Madriu.
El cònsol es va referir també ahir al pla de gestió i va assenyalar que en aquests moments està a l’espera d’una convocatòria del cap de Govern per conèixer les aportacions de l’executiu al text base acordat entre els comuns afectats. “Si no desvirtuen els elements essencials que fan possible que a hores d’ara el comú d’Escaldes hagi signat el pla de gestió no veig que hi hagi d’haver cap problema”.
Martí també va dir que el projecte de museu del Madriu deixa en evidència els que van criticar que en el moment de la declaració de la vall com a patrimoni de la humanitat el comú escaldenc oposés resistència. “No van voler entendre que es tractava d’una reivindicació de competències”.

Anuncis

Accions

Information
%d bloggers like this: