Comença el muntatge de rais a Coll de Nargó.

13 08 2010

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Viure als Pirineus, 12 agost 2010)

Els membres de l’Associació Cultural Raiers de la Ribera del Segre comencen aquesta tarda el muntatge dels dos rais que dissabte vinent, a partir de les 12 del migdia, baixaran pel riu Segre entre els clops de Fígols i el pont d’Espia. El procés de construcció dels rais es farà al llarg de tota aquesta setmana a la plaça de l’Ajuntament de Coll de Nargó. Serà l’oportunitat de conèixer com es feien antigament els rais, a base de lligar troncs amb les redortes fins a formar un tram i, després, ajuntant tots tres trams per completar el rai.

Dissabte al matí serà el moment de traslladar els rais de la plaça al riu. A l’indret dels clops de Fígols es farà l’enraidada –-acció que consisteix a posar els rais al riu— i tot seguit, a les dotze, els dos rais, menats per joves descendents de raiers, iniciaran el descens fins al pont d’Espia, en un tram d’uns dos quilòmetres. Després, es farà una botifarrada popular.

La Baixada dels Raiers de Coll de Nargó té enguany una siginificació especial, ja que el poeta, lingüista i pedagog Marcel Fité, fill de la vila, hi presentarà el seu nou llibre, El cançoner del rai, un homenatge a tots els qui es dedicaren a aquest antic ofici. Durant l’acte de presentació, que tindrà lloc dissabte a les 8 del vespre a la plaça de l’Ajuntament, es podran escoltar algunes de les cançons del llibre en la veu dels qui les han musicades, el també nargoní Joan Ramon Gracieta i el component del grup Cono Sur Juan Ramón Roldán, a més d’altres de recitades per Laura Fité Naya.

Anuncis

Accions

Informació




%d bloggers like this: