L’A.N.A. ha arribat al límit de la seva capacitat.

6 08 2010

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Joan Antoni Guerrero per al Diari d’Andorra, 3 agost 2010)

L’Arxiu Nacional d’Andorra (ANA) treballa al límit de la seva capacitat, de manera que actualment el país no té espai suficient per seguir salvaguardant de forma centralitzada el patrimoni documental. La responsable de l’ANA, Cinta Pujal, ha comentat al Diari que ja “no es poden acceptar més transferències [de documents], nosaltres només podem acceptar les urgències més urgents, i amb calçador”.

Ara l’ANA acumula, de forma aproximada, un quilòmetre de documentació del país. Davant d’aquesta situació, Pujal explica que el que es fa és “recomanar a la gent que als seus llocs de treball tinguin la documentació en les millors condicions possibles,” i, al mateix temps, “mirin que els dipòsits que tenen a l’administració els tinguin mínimament ordenats. Però no podem acceptar res més”.
Segons Pujal, la documentació de l’administració pública és el principal maldecap a l’hora de trobar espai. “La documentació de l’administració, quan fa 25 anys que ha estat produïda i ja ha finalitzat tot el seu cicle de vida –des de la gestió fins a l’arxiu intermedi–, la documentació que és de conservació permanent hauria d’anar a l’arxiu històric.”

Ara per ara, aquest traspàs està aturat. “Aquest procés s’està fent amb la documentació que és d’extrema necessitat, amb els documents que són més importants, però aquests treballs i transferències cap a l’arxiu històric no s’estan fent.” El problema d’espai no afecta només la documentació que l’arxiu té l’obligació de preservar, també afecta el dia a dia de les persones que hi treballen. Recentment s’ha pogut fer una ampliació d’instal·lacions ocupant una part dels despatxos deixats lliures pel Centre Internacional de Premsa que va muntar l’anterior Govern i que l’actual va desmantellar ràpidament. “En un d’aquests despatxos hem pogut centralitzar tota la part de reprografia, audiovisual, sonor i microfilmació”, explica Pujal. El que s’ha fet ha estat “optimitzar els recursos que teníem i millorar el circuit de treball perquè la persona que feia reprografia havia d’anar al despatx d’un per fer els escàners de les fotos, a la sala de microfilmació –que era una sala petita on gairebé no hi cabia–, a un altre lloc a fer la reproducció d’audiovisuals, a una altra banda a fer les comprovacions de microfilm. Per fi, tot aquest equipament ara està centralitzat en un lloc”, celebra Pujal, que subratlla, però, que el problema principal es presenta en la manca d’espai als dipòsits de documentació.
Als problemes d’espai hi haurà de posar remei la construcció d’un edifici nou que pugui acollir l’arxiu, per al qual es va eliminar el projecte de Frank Gehry a la Massana.

SUSANNA VELA ESPERA TENIR EL TERRENY DISPONIBLE AVIAT

Els problemes d’espai per a l’Arxiu Nacional d’Andorra (ANA) començaran a veure la llum al final del túnel quan el comú de la Massana i el Govern hagin pactat la cessió d’un terreny a la zona del Través. “Tenim un terreny que ens convenç més, que ens agrada molt, s’està acabant de treballar amb el comú, amb els propietaris i amb Ordenament Territorial perquè és clar que s’ha de fer un pla parcial”, ha explicat la ministra de Cultura, Susanna Vela, en declaracions al Diari.
Vela assenyala que el Govern ha de satisfer algunes qüestions plantejades pels propietaris. “Un cop això estigui fet tornarem a tirar endavant amb el mateix projecte, el programa està fet i plantejarem el 2011 el projecte tal com ja s’havia plantejat el 2010.”
Explica la ministra que “no hem pogut fer-lo enguany perquè no estava tancat el tema del terreny i el que no podíem fer és treballar sobre suposicions. Quan estigui tancat, quan tinguem el document on digui que el comú ens cedeix aquell terreny és quan ens posarem a treballar i convocarem els concursos sempre que tinguem el pressupost”.
Preguntada sobre la possibilitat que la cessió del terreny per part del comú estigui llesta aviat, Vela va dir que confia que sigui aviat i no creu que estigui lluny de resoldre’s: “És qüestió de respondre una sèrie de preguntes que els privats fan perquè és una unitat d’actuació que afecta diversos propietaris i el que estem resolent ara són sobretot qüestions de caràcter tècnic.”

Anuncis

Accions

Informació
%d bloggers like this: