Conferència sobre Bandolerisme a Arsèguel

4 08 2010

El proper divendres 6 d’agost, a les 18:00 h., al local social d’Arsèguel, tindrà lloc la conferència, titulada “Lo niu dels bandolers de Catalunya: els setges del castell d’Arsèguel (1588-1592)” de la mà d’en Lluís Obiols i Perarnau. La xerrada versarà sobre l’episodi de bandolerisme que durant el segle XVI va trastornar la vida quotidiana de tot el país, i que a Arsèguel tenia un dels seus principals focus.

En aquell moment, les quadrilles de bandolers “nyerros” i “cadells”, protegides i emparades per membres de la petita noblesa com la família Cadell d’Arsèguel, robaven i saquejaven arreu del país, impedint el funcionament de l’activitat econòmica, augmentant la inestabilitat social i, en últim terme, desafiant obertament l’autoritat reial. En aquest context, els anys 1588 i 1592 Arsèguel, -“lo niu dels bandolés de Catalunya”, segons un cronista de l’època-, va ser assetjat i finalment destruït per part de tropes reials i de la Generalitat, davant la resistència que els oferia Joanot Cadell, senyor del castell i protector d’una nombrosa quadrilla de bandolers.

L’acte, organitzat en el marc de la festa major de la població, presentarà aquest episodi a partir de l’estudi encarregat per l’Ajuntament d’Arsèguel, i que compta amb el suport de la Diputació de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, al llarg del qual s’han recollit sistemàticament les mencions documentals que fan referència als setges i posterior destrucció del castell i el poble d’Arsèguel.

Hi sereu tots benvinguts.

Anuncis

Accions

Informació
%d bloggers like this: