Localitzen el ferm original del segle XII de Sant Climent de Taüll

2 08 2010

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Josep de Moner pel Diari Segre, 29 juliol 2010)

La segona fase de les excavacions a l’absis de l’església romànica de Sant Climent de Taüll, que van finalitzar la setmana passada, han posat al descobert la totalitat del ferm original del presbiteri del segle XII sobre el qual descansen les pintural murals descobertes l’any 2008 durant les tasques de millora de la il·luminació de l’absis central de l’església. Aquest paviment es troba uns 50 centímetres més baix que l’actual i integra tres esglaons, el més alt dels quals és gairebé al nivell del terra vigent.

El terra està format per lloses de pedra del país sense tallar. Segons l’arqueòloga Mayte Rovira, responsable de l’excavació, “els temples es construïen amb materials que trobaven, de manera que és normal que no estiguin treballats”. Tot i així, aquest ferm és dels més elaborats ja que, segons van informar responsables del Centre del Romànic d’Erill, en les intervencions que es van portar a terme a l’església de Santa Eulàlia d’Erill fa uns anys, el ferm original era simplement de terra batuda, sense paviment de pedra, com el que presenta el temple de Sant Climent.

D’altra banda, les excavacions han permès recuperar i descobrir fragments pictòrics connectats amb el paviment original, a més d’altres de caiguts sobre l’antic terra al llarg del temps, que suposen la continuïtat de les pintures que van sortir a la llum el 2008. Aquestes troballes han estat qualificades de “molt importants” pel responsable de pintures murals de la Generalitat, Pere Rovira, i la seua conservació està prevista en el projecte d’adequació de l’església de Sant Climent que ha posat en marxa el Consorci Patrimoni Mundial de la Vall de Boí.

L’estudi també preveu reparar en el futur les humitats i deficiències climàtiques que presenta el temple en l’actualitat.

Anuncis

Accions

Informació
%d bloggers like this: