El jaciment d’Europa més ric en dinosaures.

2 08 2010

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: El Periòdic d’Andorra, 27 juliol 2010)

La darrera campanya d’excavacions en el jaciment paleontològic de Basturs, al Pallars Jussà, ha finalitzat amb un centenar de restes fòssils de dinosaure recuperades. Aquestes peces se sumen a les prop de 700 recuperades en campanyes d’excavacions que s’han anat fent des del 2001. Rodrigo Gaete, responsable de l’excavació, ha explicat que aquestes xifres el converteixen en el jaciment més ric d’Europa pel que fa a restes de dinosaures. Gaete ha dit que la novetat d’aquest any és la troballa de tres dents de dinosaures carnívors, coneguts com a teròpodes. Aquestes dents aportaran més dades al jaciment, atès que fins ara es coneixia la seva existència, però no se n’havien trobat restes de carnívors.

Gaete també ha volgut destacar la importància del jaciment de Sant Romà d’Avella (Molí del Baró), en el qual també s’ha treballat. Aquest jaciment conté moltes restes vegetals i no és tan ric en restes d’ossos, ha dit. Gaete ha explicat que les restes vegetals són molt importants perquè aporten dades sobre el clima i l’ecosistema que hi havia a la Conca de Tremp en l’època en què es van extingir els dinosaures, ara fa més de 65 milions d’anys. També es conserven gran quantitat de restes vegetals, que resulten molt importants per a l’estudi dels ecosistemes del final del Cretaci, pocs milions d’anys abans de la crisi biològica mundial que va acabar amb molts grups d’organismes, tant terrestres com marins, informa l’ACN.

Pel que fa al jaciment de Basturs, la seva importància es troba en la gran diversitat d’organismes fòssils que conserva. Les restes recuperades durant la campanya d’aquest any, que va començar el 5 de juliol i ha finalitzat aquest diumenge, donaran dades que ajudaran a determinar noves característiques dels dinosaures que van viure al Pallars, així com els seus orígens i la seva forma de vida. Les tres dents de dinosaure carnívor aportaran informació que fins ara es desconeixia.

Una característica del jaciment de Basturs, situat molt a prop del mateix poble, és que gairebé totes les restes òssies recuperades, pertanyen a un sol grup de dinosaures, concretament a hadrosaures, coneguts popularment com a dinosaures amb bec d’ànec.

Anuncis

Accions

Informació
%d bloggers like this: