Andorra la Vella mostra l’interior de l’antiga presó del segle XVII.

2 08 2010

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: El Periòdic d’Andorra, 31 juliol 2010)

El centre històric d’Andorra la Vella té, a partir d’ahir, un nou atractiu turístic i històric a la vista de tots els curiosos que vulguin acostar-s’hi: l’antiga presó del segle XVII. Els operaris de la capital van treballar a contrarellotge durant tot el dia a la plaça Príncep Benlloch per poder acabar de posar el vidre que facilitarà l’observació del recinte.

Les obres van respondre a l’objectiu de posar en marxa el pla de museïtzació que pretén mostrar l’antiga presó, que data, aproximadament del segle XVI-XVII. L’espai en concret és d’uns dos metres quadrats de base i d’uns nou metres de profunditat. L’interior de la cel.la està construït amb pedra, tant el tros de roca que sobresurt a la part superior com la coberta que es concreta en una volta empedrada.

Tal com va informar ahir l’ANA, un dels operaris va assegurar que a l’interior del recinte hi ha una finestra. La intenció de l’Administració de la capital és posar en valor la història i els orígens de la vila. Segons va manifestar Ferrer, a Andorra hi ha molts edificis romànics, però poques obres d’arquitectura civil. Tot i això, el Comú des del primer moment va descartar la possibilitat de permetre visites personalitzades a l’interior de la presó, ja que la limitació d’espai i la seva profunditat ho fan inviable.

L’equip d’arqueòlegs que va assessorar el Comú va proposar un sistema de miralls perquè el públic pogués admirar la claustrofòbica cel.la des del carrer. “No és un lloc per poder- hi accedir, però sí per poder ser vist”, va sentenciar la cònsol major.

TESTIMONIS
La presó, a més, tindrà uns convidats d’excepció. Gràcies a la col.laboració de Casimir Arajol, el recinte es pot mostrar amb alguns elements de contextualització. Arajol va cedir uns grillons i unes cadenes que servien per encadenar els reus.

Tot i que no pertanyen a aquesta presó, ja que la troballa es va fer en una altra masmorra del país, el ciutadà va voler aportar el seu gra de sorra per mostrar el patrimoni històric d’Andorra. A més, perquè no hi hagi confusions, el Comú elaborarà un certificat amb l’objectiu de deixar constància escrita de la donació, perquè si en alguna ocasió la cadena i els grillons deixessin el museu-masmorra, les peces retornessin al seu propietari.

Anuncis

Accions

Informació
%d bloggers like this: