Ampliació del Parc Nacional d’Aigüestortes

28 07 2010

NOTÍCIA DE PREMSA (Marta Lluvich per Viure als Pirineus, 28 juliol 2010)

El Patronat del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ha aprovat sol·licitar a la Direcció general del Medi natural l’inici dels tràmits d’ampliació del Parc. Tots els membres del Patronat hi ha votat a favor excepte els representants dels municipis d’Espot, Boí i Vielha, Ajuntaments contraris a l’ampliació del seu municipi, que s’han abstingut. El Patronat no ha aprovat ni un mapa ni un número d’hectàrees i serà Medi Ambient l’encarregat de definir una proposta. La directora general de Medi Natural, Núria Buenaventura, ha dit que es treballarà sobre la proposta inicial de la incorporació de 9.202 hectàrees de zona perifèrica, mentre que la zona perifèrica s’ampliarà a 11.497.

Fotografia relacionada amb la imatge Dos excursionistes caminant al Parc Nacional.

Joaquim Llach, president del Patronat del Parc Nacional, ha dit que la feina del Parc Nacional ha acabat i s’ha mostrat satisfet per haver pogut aprovar donar el vistiplau perquè el Govern faci l’ampliació i defineixi els límits i la proposta definitiva. Llach ha explicat que s’ha definit el procediment a seguir a partir d’ara però no els límits de l’ampliació, feina que haurà de fer el Departament de Medi Ambient. La votació ha estat de 27 vots: 23 favorables, 4 abstencions i cap en contra.

Els Ajuntaments de Boí, Espot i Vielha segueixen sense estar d’acord amb la proposta d’ampliar la zona de Parc en el seu municipi. Tot i això, no s’oposen a ampliar el Parc en d’altres municipis que s’hi mostren favorables. Llach s’ha mostrat partidari de que l’ampliació final sigui la més amplia possible. El president del Patronat ha explicat que “encara hi ha serrells petits i d’altres de més grans a resoldre per arribar a un consens” però ha volgut deixar clar que “tots són salvables” en clara al·lusió a la postura contraria dels Ajuntaments de Boí, Espot i Vielha. Llach ha dit que no renuncia a la incorporació d’aquests municipis durant el procés de negociació.

El Patronat del Parc ha fet durant el ple extraordinari el seu tràmit final per l’ampliació i ara se’n inicia un de complex en el que Medi Ambient haurà de redactar un decret que marqui els límits i hectàrees de l’ampliació per poder ser aprovat. Núria Buenaventura ha explicat que es tornarà a parlar amb tots els propietaris per arribar al màxim consens però si algú es tanca en banda i no hi vol ser no se’l inclourà.

Els ajuntaments implicats en l’ampliació són: Rialp, Vilaller, Naut Aran, Vall de Boí, Alt Àneu, Vielha-Mijaran, Torre de Capdella, Espot, Esterri d’Àneu, Sort, Llavorsi, La Guingueta d’Àneu i Sarroca de Bellera. L’ampliació del Parc Nacional estricte suposa la incorporació 9.202 hectàrees de zona perifèrica, mentre que la zona perifèrica s’ampliarà 11.497 hectàrees sobre Xarxa Natura-2000 que suposaria una superfície de 29.195 hectàrees. Buenaventura ha dit que es treballarà amb aquesta proposta què és l’original. Tot i la voluntat de Medi Ambient per aprovar el decret d’ampliació aquesta legislatura, Buenaventura ha dit que ho veu complicat.


Accions

Informació
%d bloggers like this: