Les icnites de Camarassa i Abella cauen de la candidatura a Patrimoni Mundial

18 07 2010

ARTICLE DE PREMSA (J. Ballabriga pel diari Segre, 18 juliol 2010)

El pròxim 25 de juliol comença a Brasília la reunió anual del comitè de patrimoni de la Unesco. Entre els projectes que debatran per declarar o no patrimoni mundial hi ha el d’icnites de la península ibèrica, els jaciments paleontològics amb petjades fossilitzades de dinosaures.

La candidatura espanyola, que treballa per aquesta declaració des de fa més de deu anys, ha reduït amb el pas del temps el nombre de jaciments seguint les instruccions dels tècnics de patrimoni de la Unesco. De fet, els primers projectes preveien fins a 256 enclavaments en sis comunitats autònomes.

Tot i això, la candidatura final que es debatrà pròximament a Brasília només ha inclòs 11 jaciments entre els espanyols i els portuguesos. Aquesta dràstica retallada ha deixat fora els dos enclavaments de Lleida que van rebre fa cinc anys la visita d’un grup de tècnics de la Unesco.

Es tracta d’un jaciment d’icnites a Abella de la Conca, al Pallars Jussà, i el de la Massana, un enclavament situat al municipi de Camarasa, a la Noguera. Gemma Hernández, responsable del servei d’Arqueologia i Paleontologia del departament de Cultura de la Generalitat, va confirmar a SEGRE que “la Unesco va emetre informes negatius de la candidatura espanyola perquè resulta de difícil abast una bona gestió de tants jaciments, per això havíem d’elegir”.

Al final, la Generalitat només ha pogut presentar un jaciment per optar a patrimoni mundial, el conjunt de Fumanya, al Berguedà, el més important de Catalunya, amb més de 3.500 icnites de diversos tipus de dinosaure i amb els rastres de petjades més extensos d’Europa.

De totes maneres, Hernández va comentar que “independentment que només un jaciment pugui arribar a aconseguir la declaració, per a la Generalitat els altres enclavaments són igual d’importants i mereixeran el mateix tracte”.


Accions

Informació
%d bloggers like this: