El retaule de Sant Esteve de Bissisarri (Bixessarri) torna al seu emplaçament original.

18 07 2010

ARTICLE DE PREMSA (Diari d’Andorra, 15 juliol 2010)

Set anys després, el retaule de Sant Esteve de Bissisarri –datat del segle XVII i atribuït a Jeroni d’Herèdia– torna al seu emplaçament original, on els tècnics del servei de Patrimoni del Govern acabaran d’instal·lar-lo aquest matí.
Després d’haver-lo sotmès a una restauració i d’haver-se millorat també les condicions de la capella. Durant l’últim any i escaig s’ha pogut veure, no obstant això, formant part de la mostra Andorra, un profund i llarg viatge, a la sala d’exposicions del Govern.
El retaule de Bissisarri va ser retirat de l’església el 2003, per sotmetre’l a una profunda cura de conservació que es va allargar durant un any. La peça presentava força aixecaments de la pintura i pèrdues de policromia. Amb tot, el primordial era traslladar-la a un lloc on sotmetre-la a un procés d’aclimatació a unes condicions ambientals idònies. Després es va fer la fixació dels aixecaments de la pintura, la neteja superficial de l’estructura i l’eliminació del vernís de les taules. A continuació, la reintegració de matèria i pintura allà on faltava. Per últim, una capa de vernís que actua com a protecció final i un tractament anti-insectes preventiu, al revers de l’obra. També s’ha substituït el davant d’altar tèxtil, per una roba en millors condicions però similar a l’original.
Al marge, es va construir una estructura metàl·lica (acer inoxidable), similar a la feta per al retaule de Sant Cristòfol d’Anyós que també va ser recol·locat fa no gaire. L’objectiu és que quedi ben ancorat al mur (darrere l’altar) i que es ventili per la part posterior. La instal·lació definitiva quedarà enllestida aquest matí.

Restauracions anteriors

L’obra, una de les més representatives del període barroc que posseeix el patrimoni andorrà, havia estat objecte d’una restauració anterior: durant la dècada del 1970, a càrrec de Joaquim Sabaté, responsable de treballs de conservació similars a nombroses peces històriques del país. Hi ha poca documentació sobre aquesta intervenció, apunten des de la unitat de restauració de Patrimoni Cultural, però sí saben que el retaule presentava un estat de conservació força deficient. El 1982 hi havien fet treballs de conservació in situ: fixació de la capa pictòrica i certs retocs.
Un cop enllestida la restauració, però, els responsables del servei de Patrimoni van decidir que la peça encara no podia tornar a la capella degut a les deficients condicions en què aquesta es trobava a l’edifici, on entrava una humitat molt poc recomanable per a l’obra artística. Els arranjaments de l’església no van arribar fins al 2008: se’n va fer un drenatge del perímetre exterior i una restauració integral de la coberta. La peça, no obstant això, encara no hi va tornar, perquè va formar part de la mostra al voltant del patrimoni nacional.

AMPLIACIÓ DE LA NOTÍCIA (17 juliol 2010)

altra informació al Diari Mes (16 juliol 2010)

i també a El Periòdic d’Andorra (16 juliol 2010)

Jeroni d’Heredia, autor del retaule de Sant Esteve de Bissesarri, obliga a revisar la datació d’aquesta església.  (A. Luengo, per a El Periòdic d’Andorra, 17 juliol 2010)

Anuncis

Accions

Informació
%d bloggers like this: