Commemoren el Mil·lenari de la consagració de Sant Ermengol

7 07 2010

ARTICLE DE PREMSA (Font: Viure als Pirineus. 06 juliol 2010)

Una exposició itinerant sobre el Bisbe Ermengol, activitats acadèmiques sobre el seu temps i una trobada internacional de persones que portin per nom o per cognom Ermengol seran les activitats més importants per commemorar el mil·lenari de la consagració com a Bisbe de Sant Ermengol. L’arquebisbe de la Seu, Joan Enric Vives, ha destacat durant l’acte de presentació dels actes commemoratius que ha tingut lloc aquest dimarts al claustre de la Catedral de Santa Maria d’Urgell, que és un any ple d’activitats per a recordar “una figura senyera” i “clau” en la fundació de la Catalunya “potent” de l’edat mitjana i l’ha comparat amb importància amb l’abat Oliva.

Per la seva part, l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha destacat “la triple” figura de Sant Ermengol com a home de fe, polític i constructor d’importants infraestructures.

Sota el títol de “Ermengaudus: El Bisbe Sant Ermengol” s’amaga l’exposició que repassa la vida i obra del Bisbe: un arbre genealògic; imatges del seu poble de naixement, Aiguatèbia; reproduccions de documents com la reforma canònica, el seu testament de 1035 o de l’inici del culte com a Sant de 1044; imatges de les seves obres i infraestructures; i la història de la representació del Retaule de Sant Ermengol escrit per Esteve Albert als anys 50. L’exposició Ermengaudus serà itinerant i, durant l’any que durà la celebració del mil·lenari, visitarà espais claus en la vida de Sant Ermengol, com el Pont de Bar, Ivorra, Tiurana, Organyà o Guissona.

La part més acadèmica l’encapçalarà la presentació del llibre Bisbe Ermengol a càrrec de mossèn Benigne Marquès i que segons ha dit l’arquebisbe Vives és ‘l’obra més completa’ que s’ha escrit sobre la vida de Sant Ermengol.

L’alcalde de la Seu ha destacat que la part “més festiva” de les celebracions serà la trobada d’Ermengols que es farà a la Seu coincidint amb la festa major.

Sant Ermengol fou nomenat Bisbe l’any 1010, fill dels vescomtes de Conflent, fou ordenat a la catedral de Santa Maria d’Urgell. Fou un dels personatges més influents dels comtats cristians que més tard es fondrien en un país, Catalunya. Bisbe reformador, constructor de ponts i de camins, fou un home del seu temps al servei de la gent i de l’església. La seva tràgica mort al Pont de Bar, durant una visita d’obres, va consolidar la seva fama i va envoltar la seva figura d’una aurèola de santedat. Explica la llegenda, que el cos de Sant Ermengol, fou arrossegat per les aigües del riu Segre, i que en passar per la Seu les campanes de la catedral van repicar per avisar a la població del tràgic succés.

Coincidint amb l’any Ermengol la representació del Retaule de Sant Ermengol també incorporarà novetats, la més destacada, la representació de quadres inèdits, escrits per Esteve Albert, que es van començar a assajar als anys 60, però que mai han estat representats. El Retaule de Sant Ermengol és una obra medieval, en vers, sobre un text literari d’Esteve Albert, que es va començar a representar l’any 1957, on s’evoca de manera plàstica uns fragments de la vida de Sant Ermengol.

L’ajuntament de la Seu ha començat enguany, també coincidint amb les celebracions del mil·lenari de la consagració, la construcció de l’Espai Ermengol. Un centre d’acollida turística relacionat amb un programa de la Generalitat anomenat ‘Rutes Comtals’. Un espai per a una gran exposició del producte estrella de la ciutat, el formatge. I una tercera planta on hi haurà una exposició que recordarà la figura del Bisbe Ermengol.

Batalla ha dit que la vida i obra de Sant Ermengol servirà també per a promocionar la ciutat i per donar a conèixer els actius turístics de la Seu.

altra informació a La Vanguardia.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: