Web de l’exposició “L’altre Olimp”

2 07 2010

LLOC WEB (a www.patrimoni.gencat.cat)

Altars de marbre que expliquen tot un món

Un lloc de trobada i no pas una frontera; una línia que afavoreix el mestissatge ètnic i cultural entre tres móns: l’iber, el gal i el romà. Aquest va ser el paper fonamental que van tenir els Pirineus a l’antiguitat i és, aquests dies, el fil conductor de l’exposició L’altre Olimp que es podia visitar al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) fins al 16 de maig, però que ens ha deixat una web i un recull fotogràfic que pots consultar des d’aquí

Una societat poc coneguda

Les ares votives o, el que és el mateix, els antics altars tallats en marbre que servien per invocar el favor dels déus, són els protagonistes principals de la mostra. A través d’ells s’explica la religió però també l’economia i la forma de vida d’una societat sovint poc coneguda.

Organitzada pel MNAT i el Musée Saint-Raymond, musée des Antiques de Toulouse, la mostra té el seu origen en una exposició anterior: “Marbres, hommes et dieux. Vestiges antiques des Pyrénées centrales” que el Musée Saint-Raymond va presentar a Toulouse entre juliol de 2008 i març de 2009.

Ara, la rica col·lecció d’ares votives d’aquest museu arriba a Tarragona ampliada i complementada amb peces provinents dels dos costats dels Pirineus. I amb l’objectiu de reflexionar sobre la importància històrica d’aquest territori.

a la recerca del favor dels déus

Els altars tallats de marbre són molt nombrosos al Pirineu central, sobretot a causa de la proximitat de les pedreres d’on s’extreia aquest material. Aquestes peces arqueològiques ens permeten descobrir els déus i les deesses que veneraven els antics habitants de les muntanyes. I, al mateix temps, conèixer millor una població que va fusionar les tradicions locals amb una cultura nouvinguda: la llatina.

Els textos dels altars votius són una important font d’informació: ens parlen d’una part de la població que tenia accés a l’escriptura i a la llengua llatina per adreçar-se als déus i ens dóna algunes pistes sobre l’entorn econòmic dels fidels com per exemple  el seu estatus, la seva funció i els noms dels déus dels quals buscaven la protecció.

Un recorregut apassionant a través d’un centenar de peces. Set àmbits temàtics que ens acosten a la societat, l’economia i la religió d’un món tan proper com desconegut.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: