Canillo: Els ossos humans de Sant Serni s’examinaran a fora

2 07 2010

ARTICLE DE PREMSA (Font: Diari d’Andorra. 2 juliol 2010)

Mostres dels 40 cossos humans trobats en l’excavació arqueològica de l’església de Sant Serni de Canillo han sortit aquesta setmana d’Andorra cap a un laboratori de la Universitat de Barcelona (UB) on seran examinades detalladament, va informar ahir el tècnic de Patrimoni Cultural Abel Fortó.
Aquest delicat examen, que tot just ara començarà, ha de permetre determinar molts aspectes, no tan sols dels morts, sinó també de les èpoques en les quals van viure. Ara bé, per a les proves de datació, més concretes i infal·libes, les del carboni 14 –també molt cares–, s’haurà d’esperar d’aquí a dos anys, va asse-nyalar Fortó.
No es poden fer de moment perquè s’han de realitzar a partir de les restes òssies i cal esperar que finalitzi primer l’estudi de la UB. Tot i així, “alguna datació es podrà fer abans, a partir d’alguna fusta, però de moment l’estudi prioritari és el dels individus”, va explicar Fortó. S’ha de determinar el retrat antropomòrfic de cadascun dels cossos, “per conèixer les patologies que tenien i que van quedar clavades a l’estructura òssia, com pot ser l’artrosi, molt comú; la dentadura ens donarà una idea de l’alimentació”, hi va afegir el tècnic.

Cronologia àmplia
El fet interessant, segons Fortó, és que els cossos pertanyen a èpoques molt diverses. “El conjunt de morts té una cronologia molt àmplia –va dir– i això significa que el seu estudi ens donarà unes directrius de l’evolució històrica, ens aportarà nous indicis i informació que ara no tenim.” Es pot arribar a nivells de concreció importants de manera que es pugui acabar determinant, per exemple, quina era l’estructura social a la parròquia, d’acord amb les diferències que puguin existir entre els cossos enterrats a l’interior del temple, a qui es pressuposa en una posició més elevada pel que fa a la jerarquia social, i els que eren enterrats a l’exterior. Això sí, adverteix l’estudiós que, qualsevol reconstrucció que es faci de l’estil de vida dels canillencs de l’època a partir de les dades objectives que aportin les anàlisis forma part del “terreny de les hipòtesis”.
Els resultats preliminars de l’excavació arqueològica a Sant Serni van ser exposats ahir en un acte organitzat pel comú de Canillo, per part dels responsables de Patrimoni als veïns que, durant mesos, han vist alterat el dia a dia del santuari i que, a més, l’han retrobat amb un nou terra de vidre i diverses restes arqueològiques a la vista. A l’acte s’hi va projectar un vídeo amb imatges de diversos moments de l’excavació. Isabel de la Parte, responsable de Patrimoni Cultural, va comentar que el vídeo “és un resum dels treballs que mostren quina és la magnitud de l’excavació”. De la Parte va assenyalar que a partir d’ara s’intentarà tenir aquest registre fílmic per documentar operacions d’aquest tipus i que després es podran fer servir com a “eina de difusió”. Sobre aquestes filmacions Abel Fortó hi va afegir que es tracta d’un material molt útil “per enregistrar moments diferents dels treballs i posteriorment veure els contrastos”. Segons va dir, la filmació d’excavacions arqueològiques “no és tan habitual” i va considerar que, en el futur, poden ser d’utilitat als arqueòlegs posteriors.

Delimitació de fases
Una altra de les novetats del procés d’estudi de l’excavació de Sant Serni és que les fases temporals del jaciment s’han pogut delimitar millor, i se n’han establert cinc entre els segles VIII i XVIII, explica Fortó. La primera engloba la zona de la necròpolis cristiana; la segona, l’edifici de la primitiva església; la tercera fase és la que inclou la zona porticada que se li adossa al temple, que es converteix en mausoleu, actiu fins al segle XIII; en la quarta fase, del XIII al XVI, es deixa d’usar el mausoleu i segueix actiu el pòrtic, i, en la cinquena fase, a partir del XVI, el pòrtic es desmunta.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: