Sobre entorns de Protecció a Andorra

28 06 2010
ARTICLE DE PREMSA (DdA/ Agències pel diari d’Andorra. 23 juny 2010)
“Definits els entorns de protecció de Sant Martí de la Cortinada i la Mola i la Serradora de Pal”.
El Govern ha publicat un edicte BOPA en el qual es defineixen els entorns de protecció de l’església de Sant Martí de la Cortinada i de la mola i la serradora de cal Pal. La proximitat entre les dues construccions ha comportat que es faci un sol entorn de protecció, per evitar repeticions.

Ara s’obre un període d’informació pública d’un mes perquè les persones interessades puguin presentar al·legacions si ho consideren oportú. L’entorn de protecció es divideix en tres zones: la d’acompanyament, la sensible i la d’influència. La primera zona està constituïda per l’entorn immediat que envolta els dos monuments, des del pont de la Cortinada, al sud, fins al pont del mas d’en Soler, al nord. Inclou els terrenys directament vinculats i que es van estenent al llarg del recorregut de l’antic camí ral i el riu Valira del Nord. L’objectiu de la zona d’acompanyament és protegir els valors naturals i rurals existents a l’entorn immediat associat als dos monuments, conservant les seves característiques actuals, així com protegir i emfasitzar l’església i la mola i serradora assegurant-ne la seva contemplació, raons per les quals és fonamental el fet que no s’hi pugui construir en alçada i que disposi del nivell més alt de protecció.
La zona 2 constitueix la zona sensible formada per dues àrees que garanteixen la protecció, el control i el desenvolupament adequat de la zona d’acompanyament que envolta els monuments. La primera àrea és fonamentalment d’ús agropecuari i la segona comprèn el nucli històric de la Cortinada. En el cas del nucli històric, l’objectiu que guia els criteris arquitectònics i urbanístics és el respecte i la protecció dels valors historicoartístics, així com la garantia de la seva vitalitat i continuïtat i la posada en valor dels monuments. En aquest sentit, les edificacions existents han de mantenir la seva tipologia, que han de conservar en cas de rehabilitació, i preservar les seves característiques tradicionals que combinen edificació i sòl lliure domèstic, com els horts, que cal plantar.
Finalment, la zona d’influència, està constituïda pels espais més perimetrals de l’entorn de protecció (extrems del nord, ponent i part del sud). És majoritàriament d’ús agrícola i sense construccions però edificables pel planejament vigent, sempre que es controlin la implantació, la volumetria, la tipologia i els acabats de les noves edificacions, així com la vialitat de les solucions constructives pel seu encaix en una orografia ja més complexa.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: