Opinió: Oriol Mercadal

28 06 2010

Article publicat a Viure els Pirineus, el 14 de juny del 2010.

Prou de queixar-nos!

Em demanen que doni un cop d’ull al passat, analitzi el present i miri d’esbrinar el futur de la meva estimada Cerdanya. Res millor per fer-ho que la crisi que vivim; en segles pretèrits –i no massa allunyats en el temps– els cerdans ja passat per moments difícils, molt pitjors i més terriblement dramàtics que l’actual, tant pel que fa a la manca de llibertats, com al resultat d’ocupacions militars o de períodes de fam. Això, a la petita escala actual entenc que hauria de representar un punt d’inflexió en la nostra actitud envers el tractament que fem del nostre territori i la gestió dels seus recursos, en base al que esperem d’ell.

Se’ns omple la boca anunciant i prometent una Cerdanya autèntica, tranquil•la, d’espais naturals verges i de cases de nova construcció però, típicament ceretanes (algunes d’elles fins i tot amb “era”!), alhora que reclamem un turisme de qualitat (caldria saber que entenem per això o quin desitgem). Però jo em demano: ens esforcem per plantejar un model que veritablement respecti aquests valors de paratge més o menys “idíl•lic” i d’identitat cerdana? O com a mínim, ens hem aturat a pensar-hi i a debatre-ho?

En opinió meva, la Cerdanya s’hauria d’orientar vers una major implantació d’hotels mitjans ben integrats en el medi i de residències rurals assequibles a la majoria de les butxaques, per una rehabilitació prioritària de les vivendes tradicionals en els nuclis habitats, per una restauració del Patrimoni cultural i una recuperació de les tradicions, alhora que a una major educació ambiental i control d’accés a la Natura, mirant d’evitar les destrosses i els sorolls que no només afecten (alguns) visitants, sinó també als que hi vivim tot l’any i sobretot als que ho fan del bestiar i de la terra. Potser tot plegat podria resultar més car, però a mig termini segur que ens seria moltíssim més rendible. Els canvis tecnològics i la millora de les comunicacions cap a la modernitat no estan barallats amb el passat; ben al contrari, l’haurien de potenciar i ajudar a entendre millor.

Ja n’hi ha prou de queixar-nos de gairebé tot i alhora d’especular tant com es pugui! Els polítics i l’Administració hi tenen bona part de culpa, però són responsables, ni de bon tros, de tots els nostres actes i de l’actitud general. Per acabar, un consell: sortiu i passegeu-vos per alguns dels territoris de muntanya centreeuropeus (francesos, austríacs, suïssos o alemanys) i preneu bona nota, però no per copiar el model de vivenda o de paisatge –com erròniament s’ha volgut fer massa sovint-, sinó per imbuir-vos d’una filosofia que al llarg de dècades els ha funcionat; això sí, potser aquesta hauria de començar a l’escola, de ben petits; però si volem, hi som a temps. La nostra comarca, sortosament, no ha d’envejar cap altra, però no la desmereixem ni la malbaratem!

Oriol Mercadal. Director del Museu Cerdà de Puigcerdà.


Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: