Presentació del Catàleg de l’Exposició “La princesa sàvia”

21 06 2010

NOTA DE PREMSA (Font: Viure als Pirineus)


.
.

Fragment de les pintures de Santa Caterina de la Seu d’Urgell

El passat divendres 18 de juny a les nou del vespre, tingué lloc a la sala d’actes de l’ajuntament de la Seu d’Urgell la presentació del catàleg de l’exposició La princesa sàvia. Les pintures de santa Caterina de la Seu d’Urgell, a càrrec dels comissaris de l’exposició Manuel Castiñeiras, de la Universitat Autònoma de Barcelona i Judit Verdaguer, del Museu Episcopal de Vic. L’exposició permet veure, de forma conjunta i per primera vegada des de fa molts anys, un conjunt romànic de gran qualitat.

Aquest retrobament ha permès reconstruir la seva localització original i explicar, a través de l’obra, les peculiaritats de la iconografia occidental de santa Caterina, imatge del triomf del dogma catòlic sobre els càtars, així com les transformacions artístiques del segle XIII a Catalunya i, concretament, la frontera entre el romànic tardà i l’arribada del gòtic lineal. Aquest cicle pictòric va ser arrencat a principis del segle XX i actualment es troba fragmentat en tres parts disperses entre el Museu Episcopal de Vic, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i la Fundació Abegg-Stiftung, a Riggisberg, Suïssa.

Aplegar els tres fragments dispersos de les pintures de santa Caterina de la Seu d’Urgell és un fet extraordinari que ha permès al Museu Episcopal de Vic i al Museu Nacional d’Art de Catalunya estudiar el conjunt en tota la seva complexitat. Pintat entre 1242 i 1255 per decorar la capella de la catedral de la Seu d’Urgell dedicada a aquesta santa, a mitjan segle XVII va quedar ocult darrere d’un retaule barroc i no va ser redescobert fins a principis de segle XX. Poc després de la seva descoberta va ser arrencat i venut al mercat internacional en tres parts independents.

L’excepcional reunió d’un conjunt de pintura mural dispers de mitjan segle XIII, que decorava una de les capelles de la catedral de la Seu d’Urgell, ha permès a diversos especialistes aprofundir en el coneixement de l’obra en tota la seva complexitat: la introducció de la iconografia i culte a santa Caterina a Occident, la relació de les pintures amb el conflicte anticàtar en temps del bisbe d’Urgell, Ponç de Vilamur (1230-1257), l’important moment de transició estilística entre el romànic i el gòtic que testimonien, la seva peculiar tècnica pictòrica així com la història del seu arrencament i dispersió. La direcció científica del catàleg ha anat a càrrec d’en Manuel Castiñeiras i de la Judit Verdaguer, i en la seva elaboració també hi han intervengut en Michele Bacci, en Carles Gascón, la Cristina Giannini i la Mireia Mestre.

L’exposició encara es podrà visitar fins al proper dia 5 de juliol al Museu Episcopal de Vic.

Anuncis

Accions

Informació
%d bloggers like this: