nº8 de la Revista Cadí-Pedraforca

18 06 2010

A principis de juny sortí a la venda el volum 8 de la Revista Cadí-Pedraforca. Tot i el retard (nostre) a l’enunciar-ho, creiem que és important fer-nos-en ressò.

NOTA DE PREMSA (Font Viure als Pirineus).

A inicis de juny es presentà al local social de Peramola el darrer número de la revista Cadí-Pedraforca amb la participació de Marcel Fité i Josep Espunyes i dissabte la publicació es presentarà a les 6 de la tarda a la Torre del Remei amb la presència de Màrius Carol. Les pàgines centrals d’aquesta reconeguda publicació estan dedicades a l’estiueg i s’explica la moda que es va iniciar al segle XIX de sortir de les ciutats als estius. Les famílies més benestants, sobretot de Barcelona, però també de Terrassa, de Sabadell o de Mataró, buscaven respirar aire pur i gaudir de la bellesa de la natura fora del brogit i dels fums que acompanyaven la revolució industrial.

Fotografia relacionada amb la imatge Portada de la revista Cadí-Pedraforca.

Les comarques de l’Alt Urgell, el Berguedà i la Cerdanya van ser importants receptores d’estiuejants. Burgesos i empresaris adinerats com Cambó o Macià Bonaplata, van ser-ne capdavanters i alguns ja van construir el que avui coneixem com a segones residències. En aquells anys també la gent de la cultura com Picasso, Oller o Granados, van fer estades de repòs i inspiració a redós del Cadí o del Pedraforca.

La publicació Cadí-Pedraforca també dedica una entrevista a Josep Espunyes, poeta, escriptor i lingüista de Peramola. A més, el lector també hi trobarà un reportatge on s’explica l’èxit d’uns pagesos que exporten porcs seleccionats arreu del món, els Torrentó de Viver i Serrateix.

En un altre ordre, Cadí-Pedraforca recull articles específics sobre fauna, cuina, flora, història, herbes i remeis o etnologia. En aquest número hi col·labora el periodista i escriptor Màrius Carol, a més d’una quarantena de
persones, entre els quals, hi ha: Rafael Vallbona, Marcel Fité, Benigne Rafart, Jordi Pasques, Albert Vilaró, Marc Martínez, Roser Porta, Pilar Màrquez, Enric Quílez, Pere Pujol, Caterina Solé, Joan Muntaner, Jordi Dalmau, Manel Figuera, Tony Lara, Carles Gascón, Guillem Lluch, Toni Mata, Queralt Solé, Lluís Obiols, Carles Dalmau, Xavier Llongueras, Emili Giménez o Dolors Tubau, entre altres.

Anuncis

Accions

Informació
%d bloggers like this: