A peu pels camins del cançoner

9 06 2010

NOTA DE PREMSA (Font: Viure als Pirineus)

Artur Blasco presentarà aquest dissabte a la Seu d’Urgell el setè volum, dedicat a l’Alt Urgell, de la seva obra A peu pels camins del cançoner, un treball ingent en el qual hi treballa des de l’any 1967. Durant l’acte, que tindrà lloc a les vuit del vespre a la sala Sant Domènec, actuaran en directe alguns dels cantants populars que apareixen al llibre. A més a més, es farà la projecció d’un documental sobre el procés d’elaboració d’aquest treball etnomusicològic.

Al llarg de més de tres-centes pàgines, l’autor transcriu la lletra i la música de 176 cançons, que ha recollit personalment des de l’any 1967 fins al 2010 en 24 pobles de l’Alt Urgell a través de la memòria i la veu de 42 cantants populars. Totes aquestes cançons estan enregistrades i formen part de l’extens patrimoni sonor recopilat per Blasco.

De la mateixa manera que en la resta dels reculls pirinencs, l’autor ha trobat “cançons d’una tradicionalitat que ve de molt lluny en el temps i d’altres de tradició més recent”. Entre les cançons que apareixen al llibre hi trobem títols com ara A Cabó la rosa, Cobles de Carnaval a la Seu, El pobre banya, El rotllet d’Alinyà, La festa major de Taús o Si tu te’n fas la lluna, algunes de les quals tornen a sentir-se actualment en festes populars a la comarca.

El volum de l’Alt Urgell es complementa amb un d’anterior, concretament el segon de la sèrie, titulat Cançons del Cadí, del Moixeró i del Pedraforca, que conté les cançons recollides pels pobles de l’entorn del Cadí, les quals òbviament no s’han inclòs en aquest volum.

Artur Blasco és una de les veus més autoritzades de l’estudi i la divulgació de la música tradicional del Pirineu. Impulsor, l’any 1976, de la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu i, més tard, del Museu de l’Acordió d’Arsèguel, és també el líder del grup de música folk El Pont d’Arcalís. Ha estat distingit amb la Creu de Sant Jordi.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: